Fina orden om Frida Karlsson i Norge – hyllas nu efter modiga ställningstagandet: ”Hon gömmer sig inte”

Frida Karlsson har varit tydlig med vad hon tycker.
Nu hyllas den svenska stjärnan i Norge.
”Hon gömmer sig inte”, skriver krönikören Esten O. Säter.

Det har varit stora diskussioner inom skidvärlden den senaste tiden. Anledningen är att Ryssland ivrigt velat välkomnas tillbaka till världscupen och till det kommande VM:et, men många har samtidigt varit strängt emot ryskt deltagande.

Stoppas nu helt

Under våren fick ryska och belarusiska åkare – med anledning av Rysslands krig mot Ukraina – inte vara med och tävla, och i helgen stod det till sist klart att det fortsätter att vara så även kommande vinter. Beslutet har rivit upp rejäl ilska i Ryssland, men inom skidvärlden jublar många över beslutet. Men det finns även viss ilska mot Fis, det internationella skidförbundet.

220312 Frida Karlsson of Sweden after competing in Women’s Cross Country Skiing 10 km Free Technique interval start during the FIS Cross-Country World Cup on on March 12, 2022 in Falun. Photo: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

I en krönika på norska Dagbladet, skrivet av krönikören Esten O. Säter, så sågas Fis-presidenten Johan Eliasch för att inte tagit ett större avståndstagande mot Ryssland. Han har tidigare sagt att han ”inte vill prata om utrikespolitiska frågor, utan att han bara är Fis-president”. Det sågas nu alltså rejält i Norge, detta trots att beslutet till slut föll på att porta ryssarna.

”Det är inte mycket till ledarskap. Och det är dessutom fult mot de många skidstjärnor som de senaste veckorna varit tydliga med att man vill sätta stopp för Putins propagandashow i spåret”, skriver Säter.

LÄS MER: SVT-experten Björn Ferrys oväntade förslag – så vill han förändra skidskytte helt: ”Sporten är inte redo”

Hyllas i Norge

Och då passar han dessutom på att hylla Frida Karlsson. Svenskan är en av alla som sagt att hon inte vill tävla mot ryska åkare, och i krönikan beskrivs hon som ”en modig svensk stjärna”.

”Den fortsatt unga storåkaren är till vardags inte heller någon ’utrikespolitiker’, men gömmer sig inte bakom någon pinsam bortförklaring. Som längdstjärna har hon ett ansvar precis som dig och mig. Och ett mycket större inflytande”, skriver Säter.

211229 Frida Karlsson of Sweden in the mixed zone after the women’s 10 km individual during Tour de Ski on December 29, 2021 in Lenzerheide. Photo: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Frida Karlsson är inte den enda svenska åkaren som tagit ett tydligt ställningstagande. Åkare som Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Linn Svahn har alla sagt att en bojkott av VM var aktuell om ryska åkare skulle tillåtas tävla. Skidsäsongen drar igång om drygt en månad, med traditionsenlig premiär i Ruka.

LÄS MER: Nya bilderna på OS-guldhjälten Jonna Sundling som sprider skräck i hela Norge: ”Hon skrämmer mig…”