Svenske supertalangens syrliga svar – slår tillbaka mot stora kritiken efter bytet i NHL: ”Folk får tro vad de vill”

Nils Lundkvist krävde en flytt från New York Rangers.
Nu slår supertalangen tillbaka mot kritiken.
– Folk får tro vad de vill. Jag är ingen diva, säger han till NSD.

Nils Lundkvist har varit den stora snacken i New York Rangers de senaste veckorna. Svensken valdes i förstarundan i draften för några år sedan, och man har haft stora förväntningar på den offensivt skicklige backen. Men han har haft svårt att nå sin fulla potential i Rangers, där han dessutom fått konkurrera om starttiden med en av hela ligans bästa spelare i Adam Fox, som förra året snittade nästan en poäng per match.

Slår tillbaka mot kritiken

Men till slut tröttnade Lundkvist på den sparsamma speltiden, och han har under sommaren varit tydlig med att han vill få till en trejd. Han meddelade, via sin agent, att han inte planerade att dyka upp Rangers träningsläger, då han inte ville vara kvar i klubben. Det är ovanligt att en ung spelare ställer ett sådant hårt krav, och det har såklart lett till diskussioner i såväl Rangers som NHL.

Artikeln fortsätter efter bilden

New York Rangers defenseman Nils Lundkvist (27) carries the puck in front of Tampa Bay Lightning left wing Gabriel Fortier (82) during the second period of an NHL hockey game Friday, Dec. 31, 2021, in Tampa, Fla. (AP Photo/Chris O’Meara)

I går natt, svensk tid, kom beskedet att Rangers nått en överenskommelse med Dallas Stars om en bytesaffär, där Lundkvist lämnar Rangers, som får draftval för svensken. Lundkvist fick som han ville, men han har inte undgått kritiken. I Nordamerika har supertalangen kallats för diva av supportrar som menat att han ställer alldeles för höga krav.

– Det är inte så jag vill framstå. Folk får förstås tro vad de vill. Men de som känner mig vet att jag inte är sådan, säger Lundkvist till Norrländska Socialdemokraten.

LÄS MER: När Kennet Andersson läxade upp självaste Roberto Baggio – som lämnade rummet likt en skamsen hund

”Kunde inte se en väg framåt”

Lundkvist menar att han inte såg något val än att få till en trejd för sin egen utvecklings skull. Konkurrensen i Rangers är mördande hård, och i Dallas finns nu en rejäl lucka att fylla efter att svenskstjärnan John Klingberg lämnat under sommaren.

– Jag har förståelse för att man måste kämpa sig uppåt, men jag kunde inte riktigt se en väg framåt för mig. Så en trejd kändes som den bästa lösningen, säger Lundkvist.

Artikeln fortsätter efter bilden

Nils Lundkvist, Sverige
210523 Nils Lundkvist of Sweden look dejected after the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Sweden and Belarus on May 23, 2021 in Latvia. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / SH0111

Och nu kan Lundkvist andas ut. Att bli bortbytt i NHL är en intensiv process, och han medger att det har tagit på krafterna. Nu ser han dock fram emot en ny säsong, förhoppningsvis med betydligt större förtroende och istid.

– Det har inte blivit mycket till sömn för mig och nu har jag fullt upp med att ordna så att jag tar mig över dit. Men jag är glad att allt löste sig. Jag vet att jag kommer att behöva prestera för att ta en tröja i Dallas Stars, men de verkar tro mycket på mig, säger han.

LÄS MER: Ikonen Roger Federers plötsliga sågning av Björn Borgs val – lovar fansen: ”Jag ska inte göra så, det är sorgligt”