Svenske stjärnan vill lämna utländska klubben – öppnar för SHL-återkomst: ”Ser inte min framtid här”

Han lämnade Sverige som SHL:s bästa back.
Nu kan Jonas Junland återvända till svensk hockey igen.
– Jag ser inte min framtid här, säger backstjärnan till schweiziska 24 heures.

2016 lämnade Jonas Junland Linköping och SHL efter att just ha blivit utsedd till hela SHL:s bästa back. Flytten gick till Schweiz och Lausanne istället.

SHL-profil kan lämna

Där är svenske backstjärnan inne på sin fjärde säsong hos Lausanne. Men det kommer också bli den sista säsongen.

Jonas Junland, SHL
171211 Sveriges Jonas Junland under en träning med Sveriges ishockeylandslag den 11 december 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / Cop 106

Junland sitter på ett utgående kontrakt och berättar nu själv att det inte lär bli aktuellt med en förlängning.
– Jag ser inte min framtid här. Hittills har jag inte haft någon diskussion med ledningen. I den här miljön betyder det vad det betyder, säger han till schweiziska tidningen 24 heures.

Återkomst till SHL?

32-åringen har dock inte bestämt sig än för vad som händer här näst i karriären. Men tidningen 24 heures har uppgifter på att moderklubben Linköping är huvudalternativet.

Jonas Junland, SHL
160323 Linköpings Jonas Junland under kvartsfinal 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Växjö och Linköping den 23 mars 2016 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / Kod JO / Cop 144

Oavsett vilken nästa klubb blir så erkänner Junland att familjen kommer att ha mycket att säga till om flytten.
– Det kommer att vara ett familjeval. En sak är säker: trots slutet på äventyret framöver förblir jag djupt engagerad i den gemensamma saken, med den nationella titeln i sökaren. Och jag kommer att njuta av varje ögonblick. Jag älskade det och jag älskar fortfarande min upplevelse i Lausanne, säger svensken till schweiziska tidningen. 

112 poäng i Schweiz

Junland är född och uppvuxen i Linköping och har spelat nästan hela sin SHL-karriär för LHC. Med undantag för en säsong i Färjestad 2010/11.

32-årige backen avslutade senaste SHL-sejouren med två raka säsonger över 30-poängsgränsen. Under tiden i Schweiz har det blivit hela 112 poäng på 149 matcher i Lausanne.

LÄS MER: Bomben i NHL: Jättestjärnan kan nu bytas bort – efter 21 poäng på 25 matcher