Svenske NHL-stjärnans stora oro inför omstarten – lever med mystisk sjukdom: ”Jag är inte säker på…”

NHL närmar sig en återstart.
Då vädrar Anton Strålman stor oro.
– Jag är inte säker på att det här är rätt, säger stjärnan, som lever med sjukdomen bronkiektasier.

Coronaviruset fick NHL att pausas abrupt. Sedan dess har diskussionerna huruvida världens bästa hockeyliga bör dra igång igen varit ständig – och åsikterna många.

”Handlar om folks hälsa”

Men förra veckan gick NHL själva ut med beskedet att en återstart närmar sig, och att man i början av juli hoppas att lagen ska kunna börja kollektivt igen. Därefter ska 24 lag gå in i slutspel, som kommer att avgöras i enbart två städer.

Anton Strålman, Tampa Bay Lightning
181218 Loui Eriksson of Vancouver Canucks and Anton Strålman of Tampa Bay Lightning during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

Hockeyfansen jublar, naturligtvis, över beskedet. Men den svenske backstjärnan Anton Strålman tycker inte att det är lika självklart.

Har mystisk sjukdom

Han menar att återstarten kan innebära för stora risker.

– Det vore fruktansvärt om vi flög in alla spelare och ledare till olika hubbar och började spela, och någon – låt säga en anställd i lokalerna – fick viruset. Det är ju inte bara 50 personer från varje lag, utan många andra inblandade för att få det här att fungera. Om någon av dem blir sjuk och potentiellt dör av den orsaken, vem bär då ansvaret? Och är detta något jag vill vara en del av? Det handlar om folks hälsa, inte bara min egen utan allas. Det väcker en del frågetecken för om vi verkligen borde göra detta. Och om vi gör det, vad är priset vi är villiga att betala? Jag är inte säker på att det här är rätt, säger Strålman till The Athletic, enligt Aftonbladet.

Anton Strålman, Tampa Bay Lightning
181218 Anton Strålman of Tampa Bay Lightning during the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

Strålman, till vardags i Flordia Panthers, lever själv med den mystiska sjukdomen bronkiektasier, vilket innebär att han har lätt att drabbas för lunginflammationer.

– Det känns lite otäckt, det måste jag erkänna. Även om majoriteten av spelarna är unga och friska så är jag säker på att det finns ett antal som, likt mig själv, har underliggande sjukdomar. Jag vet inte hur min kropp skulle reagera om jag fick viruset, säger Anton Strålman.

Dela för att berätta vad du tycker om det här!