Svenske NHL-stjärnan bryter tystnaden – är femma genom tiderna på listan ingen vill vara på: ”Jag är förvånad”

Svenske NHL-stjärnan bryter tystnaden – är femma genom tiderna på listan ingen vill vara på: ”Jag är förvånad”

Oliver Ekman-Larsson blev utköpt av Vancouver Canucks.
Efter det snudd på historiska beskedet bryter han nu tystnaden.
– Jag är förvånad, säger han till Aftonbladet.

Oliver Ekman-Larsson var under några säsonger en av NHL:s mest gedigna backar. Han spelade i Arizona Coyotes, som ett bra tag nu varit ett av NHL:s sämsta lag, där han även var kapten. Och det var aldrig något fel på poängproduktionen. Det var därför inte särskilt förvånande att Vancouver Canucks visade intresse, och trejdade över svensken.

Femma genom tiderna

Men väl i Vancouver så har Ekman-Larsson bara sett ut som en skugga av sitt forna jag, och i den nyss avslutade säsongen så var han stundtals petad. Förra veckan kom så chockbeskedet som ingen hade räknat med. Canucks är inne i en liten ombyggnadsfas, och då vill man inte ha en av de bäst betalda spelarna på läktaren. Ekman-Larssons kontrakt avskräckte dock många klubbar från att byta till sig honom, och till slut lämnades Canucks inte med något val.

Vancouver Canucks’ Oliver Ekman-Larsson, of Sweden, takes part in the NHL hockey team’s training camp in Abbotsford, British Columbia, Thursday, Sept. 23, 2021. (Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Vancouver valde att helt enkelt köpa ut Ekman-Larsson från sitt kontrakt. Det ger svensken 200 miljoner kronor fördelat över åtta år – utan att behöva spela någonting. 31-åringen är dock fri att fortsätta spela i andra NHL-klubbar. Beskedet kom förvånande, då det är ovanligt i NHL att spelare med så höga löner köps ut. Faktum är att Ekman-Larsson nu är femma(!) på listan över de dyraste utköpen i NHL-historien.

LÄS MER: Expertens jätteutspel om Erik Karlsson – sticker ut hakan efter nya uppgifterna: ”Största någonsin”

Ärliga orden

Nu bryter stjärnan tystnaden om det hela, och han menar att det inte var någonting som han hade räknat med.

– Nej, det var en överraskning. Man har ju lite möten och sådant efter säsongen så jag trodde faktiskt inte att det skulle hända. Jag blev förvånad, säger han till Aftonbladet.

220525 Oliver Ekman Larsson of Sweden in the mixed zone after a practice session during the 2022 IIHF Ice Hockey World Championship on May 25, 2022 in Tampere. Photo: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

Oliver Ekman-Larsson väljer dock att inte ge upp NHL-karriären – snarare tvärtom. Nu vill han visa vancouver att de gjorde fel.

– Det är ändå lite spännande för egen del att vara free agent den första juli. Det har jag aldrig varit. Så det är klart att det är spänt och förväntansfullt och alla känslor som man kan komma på egentligen. Men som jag sa innan, jag känner en stor revanschlust och vill visa att de tog fel beslut. Jag vill visa att jag är en bra spelare och jag vet vad jag kan.

LÄS MER: Nicklas Bäckströms alldeles egna bomb – NHL-stjärnan avslöjar flytten som får svenska hockeyälskare att jubla