Svenska KHL-spelare stoppas nu helt från spel i Tre Kronor: ”Handlar om våra grundläggande värderingar”

Svenska KHL-spelare stoppas nu helt från spel i Tre Kronor: ”Handlar om våra grundläggande värderingar”

Sex svenskar spelar i KHL kommande säsong.
Men något spel i Tre Kronor blir det inte.
– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina i början av året så har idrottsvärlden påverkats. Mängder av svenska stjärnor i såväl KHL som den ryska högstaligan i fotboll har lämnat sina klubbar för spel i andra ligor.

Fem svenskar i KHL

Men det finns även svenskar som tagit helt andra beslut. Till kommande säsong spelar, som det ser ut just nu, sex svenskar i KHL. Det handlar om Fredrik Claesson, som skrivit på för CSKA Moskva, Jakob Lilja, som skrivit på för Dynamo Moskva, samt Adam Reideborn (CSKA Moskva), Viktor Svedberg (Avangard Omsk), Robin Press (Severstal Tjerepovets) och Johan Mattsson (Avtomobilist Yekaterinburg).

190207 Jakob Lilja of Sweden a head of the Beijer Hockey Games match between Czech Republic and Sweden on February 7, 2019 in Stockholm. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Svenska Ishockeyförbundet har tidigare fått kritik för att man inte haft en tydligare ståndpunkt om vad som gäller för spelarna i KHL. När Jonas Jerebko skrev på för CSKA Moskva valde basketlandslaget att direkt stänga av honom, men när det gäller Tre Kronor har något definitivt besked dröjt.

Stoppas helt

Men nu, i ett pressmeddelande, menar hockeyförbundet att svenskar i KHL inte är välkomna till KHL. Beslutet gäller ”tills vidare”.

– Beslutet skickar ett viktigt budskap till hockey-Sverige och hockeyvärlden, för det handlar om våra grundläggande värderingar. Förbundet har tidigare meddelat att beslutet skulle komma i god tid innan starten av Tre Kronors säsong, och nu är det taget, säger Anders Larsson, ordförande för Svenska Ishockeyförbundet.

210531 Goalkeeper Adam Reideborn of Sweden during the 2021 IIHF Ice Hockey World Championship game between Russia and Sweden on May 31, 2021 in Riga. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Fredrik Claesson och Jakob Lilja är nya i KHL, dit de gått under sommaren, och båda kommer enligt uppgifter i Ryssland att tjäna dryga nio miljoner kronor före skatt och bonusar om året. Det innebär, i runda slängar, en månadslön på 733 000 kronor vardera. Adam Reideborn vann guld med CSKA Moskva under våren.

LÄS MER: SHL-profilens tunga beslut – tvingas nu avsluta karriären efter attacken: ”Det känns förjävligt”