STORT GRATTIS! Stig Salming fyller 76 år – och avslöjar varför han aldrig flyttade till NHL: ”Börje avrådde”

I dag hyllar vi en riktig profil inom svensk hockey.
Vi säger grattis på 76-årsdagen till Stig Salming.
Nu avslöjar han varför han aldrig flyttade till NHL.

Senaste åren har varit oerhört tuffa för legendariske hockeybacken Stig Salming. Först förlorade han frun Lena, sedan gick lillebror Börje Salming tragiskt bort i sviterna av ALS och kort senare somnade även mamman Karin in.

Salmings karriär

Tre människor som betytt så oerhört mycket för Stig i livet. Sorgen har varit svår för den tuffe backen som blev känd under smeknamnet ”Stygge Stigge”.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, hockey
190126 Brynäs legendar Stig Salming inför ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 26 januari 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Även om han alltid stått i skuggan av yngre brodern Börje, som blev en av tidernas bästa backar, så kan även Stig Salming stoltsera med en fin hockeykarriär. Han vann så mycket som sex SM-guld med Brynäs och bärgade ett VM-silver samt två VM-brons med Tre Kronor.

Börjes råd till Stig

Men allting började hemma i Kiruna tillsammans med lillebror Börje.
– Vi spelade hockey utan skridskor på alla tänkbara bakgårdar och ofta var även han med. Det var inte bara hockey utan det var även brottning, fotboll och så vidare. Det var en fördel vi grabbar i Kiruna hade, det här med att vi hade chansen att hålla på med mer idrotter samtidigt. Just den här allsidigheten har vi haft mycket nytta av, berättar storebror Stig för Hockeysverige.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, hockey
190126 Brynäs legendarer Börje Salming (m) med Stig Salming (v) på läktaren under ishockeymatchen i SHL mellan Brynäs och Linköping den 26 januari 2019 i Gävle. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN / Cop 210

Trots hela 387 matcher för Brynäs och 81 landskamper i Tre Kronor-tröjan så blev det ändå aldrig någon flytt till Nordamerika. Till skillnad mot Börje Salming och många andra svenskar som började spela i NHL på den tiden så valde Stig Salming att stanna kvar i Sverige resten av sin hockeykarriär.

LÄS MER: Stig Salmings hjärtekrossande bekännelse om bortgångne Börje – orden som berör alla svenskar

Han avslöjar nu varför det blev så och erkänner att hans bortgångne bror Börje hade ett finger med i spelet.
– WHA var igång då och jag fick en förfrågan därifrån och även någon från NHL. Det hade krävts rejäla pengar om jag skulle bryta upp med familjen från Gävle för att flytta till Kanada då.
– Kontrakten jag fick avrådde dessutom Börje mig ifrån att skriva på och han visste vad han pratade om från all den erfarenhet han fått genom åren där borta.

Dela artikeln för att gratulera Stig Salming på födelsedagen!