Stig Salmings hjärtekrossande bekännelse om bortgångne Börje – orden som berör alla svenskar

Stig Salmings hjärtekrossande bekännelse om bortgångne Börje – orden som berör alla svenskar

Ett halvår har gått sedan Börje Salming lämnade livet.
Kvar är Stig Salming med sorgen efter sin lillebror.
Nu öppnar han upp med hjärtekrossande ord om tiden utan Börje.

Det var den 24 november 2022 som Börje Salming somnade in efter att ha kämpat mot den obotliga nervsjukdomen ALS under flera månader. Han blev 71 år gammal hyllades och hedrades stort i hela Sverige och ända till Toronto, Kanada.

Börjes bortgång

Ett halvår har passerat sedan den sorgsna dagen och saknaden är fortfarande stor efter en av svensk idrotts allra största hjältar. För Börje var älskad av så många och han berörde verkligen alla i sin omgivning på ett speciellt sätt.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Vid sin sida in till det sista andetaget hade han sin närmsta familj och kvar är sorgen påtaglig varje dag för familjemedlemmarna. Brodern Stig Salming gästade nyligen TV4 och ”Nyhetsmorgon” för att öppna upp om tiden efter Börjes bortgång.
– Det kommer upp hela tiden naturligtvis och det är inte bara Börje, utan min fru gick bort för något år sedan och i samma veva som Börje gick även mamma bort. Det har varit mycket som snurrar runt i en. Jag känner att jag börjar landa, men det är allra svårast är att komma hem till sitt eget hem och det är tomt. Det är det jobbigaste, måste jag säga, berättar Stig i tv-programmet.
– Man måste försöka ta tag i det, jag har min familj, mina barn och barnbarn. Jag ska reda upp det här, men det är onekligen tungt mellan varven. Man måste försöka leva med sakerna som sker.

LÄS MER: Änkan Pia Salmings hjärtskärande bekännelse efter Börje Salmings bortgång: ”Det känns som att…”

Salmings sorg

Sedan säger storebror Salming de hjärtekrossande orden som får alla svenskar att bli berörda rakt in i hjärtat.
– Man hade ju naturligtvis hoppats på att få ha med sig Börje kanske 10 år till men så kom det abrupt på ett halvår och så har vi mist Börje, hela familjen. Jag tänker på Pia och barnen, usch, säger Stig känslosamt i TV4.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, hockey
Stig Salming gästar Nyhetsmorgon för att prata om sin bortgångne bror Börje Salming. FOTO: TV4

Efter hockeyikonens tragiska bortgång har brodern försökt hålla sig sysselsatt och hjälpt till så mycket som möjligt med Börje Salmings ALS-stiftelse. Stig Salming har varit med och arrangerat ”Game for Börje”-matchen och ”En kväll för Börje”-galan som som samlat in miljontals kronor till den viktiga ALS-forskningen.
– Det får man lov att säga att det har varit ett otroligt genomslag på att få fram budskapet. Det är fantastiskt bra gjort, säger han om alla insamlingar.
– Börje hann med att starta upp det hela och har varit med från början. Han ville till allra högsta grad delta för att få igång det här och som han själv sa: ”Vi måste försöka få stopp på den här skiten”. Det är en gräslig sjukdom. Man inser i dag att det är fler än vad jag trodde som har blivit drabbade.

LÄS MER: Enorma summan till Börje Salmings ALS-stiftelse – så oerhört mycket samlade hyllningsmatchen in