Enorma summan till Börje Salmings ALS-stiftelse – så oerhört mycket samlade hyllningsmatchen in

11 februari 2023 fick Börje Salming en alldeles egen match.
När svensk hockeys största ikoner samlades för att hedra den bortgångne ikonen.
Nu avslöjas det exakt hur mycket som samlades in under ”Game for Börje”.

Svenska hockeyeliten hade samlats för en kväll i Börje Samlings ära i Gävle. Tre Kronor Legends mötte Toronto Maple Leafs Alumni i en mycket namnstark uppvisningsmatch.

Börjes hyllning

Under hyllningskvällen 11 februari 2023 hissades även Salmings vepa upp till taket under känslosamma scener i Brynäs hemmaarena Monitor ERP arena. Det stora syftet med kvällen var att samla in pengar till den bortgångne hockeyikonens egen Börje Salming ALS-stiftelse.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, ALS
230211 Spelarna i Tre kronor legends och Toronto Maple Leafs Alumni efter ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0160

Hela tillställningen gick under namnet ”Game for Börje” och blev en stor succé för insamlingen till ALS-forskningen.
– Ser man tillbaka så var det en helt fantastisk dag och kväll. Målet var att hylla Börje Salming och samtidigt använda kraften i Brynäs IF, Toronto Maple Leafs, Tre Kronor, TV4 och tillsammans för att samla in så mycket pengar som det bara gick till Börje Salmings ALS-stiftelse. Börjes ord: ”använd kraften för att fler ska slippa skiten”, var vår ledstjärna från start till mål. Vi kan konstatera att resultatet blev över vår förväntan och vi vill rikta ett stort tack till alla privatpersoner och företag som bidragit till den totala insamlingen som slutade på fantastiska 10,5 miljoner kronor, säger Brynäs kommersiella chef Johan Cahling, som också var ansvarig för projektet ”Game for Börje”.

LÄS MER: Änkan Pia Salmings hjärtskärande bekännelse efter Börje Salmings bortgång: ”Det känns som att…”

”Så fantastiskt”

Under helgen i Gävle direktsände TV4 flera program från Stortorget och på isen hjälpte namn som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström till att rikta fokus mot den så viktiga ALS-forskningen. En riktig kraftsamling gjordes och nu avslöjas det exakt hur mycket pengar som samlades in till Börje Salming ALS-stiftelse.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, ALS
221126 En åskådare poserar med en specialpuck för Börje Salming ALS-Stiftelse innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Linköping den 26 november 2022 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0380

Så mycket som 10,5 miljoner kronor lyckades ”Game for Börje” samla ihop och det är pengar som kommer att bli så oerhört värdefulla för den fortsatta forskningen om obotliga nervsjukdomen.
– Vi är oerhört tacksamma för den här fantastiska gåvan som kommer från Hockeysverige och hela det svenska folket. Det här kommer att göra stor skillnad för ALS-forskning, säger Rikard Josefson, styrelseordförande för Börje Salming ALS-stiftelse, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Vackra minnet av Börje Salming – sonen Anders avslöjar fina traditionen med pappan: ”Alltid skratt”

I veckan hölls även galan ”En kväll för Börje” för att fortsätta samla in pengar och då delades checken på drygt 10 miljoner kronor ut från Brynäs IF till stiftelsen uppe på scenen. Då fick änkan Pia Salming ta emot pengarna som kommer att bli så oerhört värdefulla.
– Game for Börje var ett fantastiskt arrangemang och vi som var på plats upplevde kärleken och omtanken från alla som var där och från hela det svenska folket. Att vi dessutom har fått ett tillskott på 10,5 miljoner kronor som kommer att gå till ALS-forskning är precis det som Börje önskade. Jag kan bara säga stort tack till alla som var med och genomförde och deltog i Game for Börje, säger Pia Salming som också sitter i styrelsen i ALS-stiftelsen.