Peter Forsberg avslöjar chocken när han mötte ikonen Börje Salming för första gången: "Han är ju inte klok"

Peter Forsberg avslöjar chocken när han mötte ikonen Börje Salming för första gången: ”Han är ju inte klok”

De är två av svensk hockeys största profiler.
Peter Forsberg avslöjar första gången han mötte Börje Salming på isen.
– Jag tänkte bara: ”Seriöst alltså!? Han är ju inte klok”, säger Foppa i en tv-intervju.

Den 24 november 2022 förlorade svensk hockey en av sina allra största hjältar och förebilder. Börje Salmings livslåga slocknade efter att ha kämpat i flera månader med den obotliga nervsjukdomen ALS.

Ikonen Salming

Hockeylegendaren hann med att genomföra känslosamma farväl i både Kanada och Sverige innan kroppen till slut gav upp. Hela hockeyfamiljen slöt sig samman för att hylla den store ikonen som betytt så oerhört mycket för så många människor.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, Börje Salming, hockey
130202 Ishockey, Tre Kronor Legends – IK Waxholm: Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Sundin tillsammans i omklädningsrummet efter matchen. © Bildbyrån – 86380 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Så många unga hockeyspelare har vuxit upp med Börje Salming som sin stora idol och han har berört så många svenska spelare genom åren. Den förre storstjärnan Peter Forsberg är i allra högsta grad en av dem.

LÄS MER: Börje Salmings första möte med Nicklas Lidström avslöjar hur ikonen kunde se in i framtiden: ”Jag visste på en gång”

Forsbergs minne

”Foppa” har vunnit dubbla OS-guld, dubbla VM-guld, dubbla Stanley Cup och ses som en av världens skickligaste hockeyspelare genom tiderna. Men han glömmer aldrig sitt första möte med Börje på isen – och den chock han fick direkt.
– Jag spelade mot honom först och främst när jag kom upp med Modo och han spelade i AIK. Jag tänkte bara: ”Seriöst alltså!? Han är ju inte klok på isen”. Vilken energi och vilken vilja. Så det var kul att spela en riktig match mot honom, säger Forsberg i en tv-intervju med Sportbladet.
– Sedan har jag spelat med honom i några välgörenhetsmatcher och fått träffa honom flera gånger.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter Forsberg, hockey
230124 EV Zugs Peter Forsberg under en ishockeymatch i den Schweiziska Veteranligan mellan EV Zug och EC Zürich den 24 januari 2023 i Zug. Foto: Claudio Thoma / BILDBYRÅN / kod XZ / XZ0106

Peter Forsberg minns Börje Salming med värme både som människa och spelare. Örnsköldsviksonen beskriver Kirunasonen som oerhört unik.
– Jag har fått höra alla storys om honom och sett honom, samt fått veta vad han betyder där borta. Han har betytt så otroligt mycket för svensk hockey och på det sättet som han var på isen. När jag mötte honom så offrade han sig så otroligt för laget. Det vet jag inte om vi kommer att få se igen, det han pysslade med, säger Foppa i intervjun.
– Han var helt orädd för sin kropp och spelade under eran när det var så sjukt galet där borta. Men det spelade ingen roll för honom så man förstår varför han var så oerhört populär.

Visst är Börje Salming en av svensk hockeys allra största? Dela artikeln och säg din åsikt!

LÄS MER: Leif Boork väljer sin absoluta favorit av Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström: ”Han hade allt”