Leif Boork väljer sin absoluta favorit av Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström: "Han hade allt"

Leif Boork väljer sin absoluta favorit av Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström: ”Han hade allt”

De är tre av svensk hockeys största ikoner.
Men vem är egentligen bäst av Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström.
Leif Boork är säker på sin sak när han väljer sin favorit.

När det kommer till svensk hockeys allra främsta genom tiderna så är det oftast tre ikoner som gör upp om tronen. Det handlar så klart om Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström men sedan råder en stor debatt om vem som egentligen var den bäste i trion.

Triss i ikoner

”Lidas” vann flest Stanley Cup-titlar, medan ”Sudden” gjorde flest poäng i NHL och ”Foppa” kan stoltsera med bäst poängsnitt. Frågan är vilken av parametrarna som väger tyngst i bedömningen av den legendariska trion.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, Mats Sundin, Peter Forsberg, hockey
130116 Ishockey, VM: Nicklas Lidström, Mats Sundin och Peter Forsberg presenterades som VM-ambassadörer för ishockey-VM 2013 under en presskonferens. © Bildbyrån – 86372 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

En sak som är säker är att alla tre var fantastiska hockeyspelare och dominerade verkligen i Nordamerika. Peter Forsberg vann två Stanley Cup-titlar och gjorde 885 poäng på 708 matcher i NHL, Nicklas Lidström vann fyra Stanley Cup-titlar och gjorde 1 142 poäng på 1 564 matcher medan Mats Sundin inte vann någon titel men gjorde 1 349 poäng på 1 346 matcher.

LÄS MER: Oväntade kritiken mot Joel Lundqvist som ny TV4-expert – märkliga detaljen i bilden väcker nu starka reaktioner

Boork hyllar

Om man frågar hockeyprofilen Leif Boork så är han övertygad om vem som är bäst och således svensk hockeys främsta spelare genom tiderna. Det är faktiskt en som tränarveteranen själv har sett på nära håll.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Leif Boork, hockey
180112 Förbundskapten Leif Boork under en presskonferens där Sveriges trupp till OS i ishockey för damer presenteras den 12 januari 2018 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

1994 tränade Boork en ung supertalang i Modo och det är just Peter Forsberg som han lyfter fram.
”Han är den största genom tiderna. Han hade allt. Passningarna, blicken, målmedvetenheten – allt”, slår Leif fast i en gammal intervju med Expressen.

LÄS MER: När en 10-årig Peter Forsberg kom hem otröstlig efter en match – och chockade pappan med erkännandet

Det var i samband med Foppas stora avsked till spelarkarriären 2011 som Boork hyllade 37-åringen till skyarna och även tyckte att han tog rätt beslut att lägga skridskorna på den berömda hyllan.
– Han har haft problem med skadan och kan inte spela i NHL om han inte är helt frisk, sa hockeyprofilen till kvällstidningen då.
– Det är inget lätt beslut för någon att ta. Han har nog tvekat fram och tillbaka hela tiden.

Vem väljer du som bäst av Foppa, Sudden och Lidas? Dela artikeln och säg din åsikt!