STORT GRATTIS: Nicklas Lidström fyller 54 år och avslöjar den bästa han spelat med – nobbar både Forsberg och Sundin

Nicklas Lidström är en av svensk hockey främsta genom tiderna.
Och i dag gratulerar vi den store ”Lidas” på 54-årsdagen.
Medan ikonen avslöjar den bästa han någonsin spelat med.

Få hockeyspelare kan mäta sig med Nicklas Lidströms otroliga framgångar. Han kallas för ”Den perfekta människan” i Nordamerika och det säger en hel del om hans storhet.

Lidströms karriär

”Lidas” är verkligen en av svensk hockeys främsta genom tiderna och hans meritlista är beundransvärd. Under sina 20 säsonger i NHL förblev han Detroit Red Wings trogen genom alla år och nådde makalösa 1 142 poäng på 1 564 matcher.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, hockey
060226 OS 2006, Vinter, Ishockey, Final, Sverige – Finland: Nicklas Lidström, Sverige, som gjorde det avgörande målet. Guld, jubel. © Bildbyrån – 28354

Backikonen lyckades vinna fyra Stanley Cup-titlar och utsågs till NHL:s bästa back hela sju gånger under karriären i Nordamerika. Det blev också både OS-guld och VM-guld med Tre Kronor innan karriären tog slut 2012.

Bästa lagkamrat

2022 utsågs även Nicklas Lidström till Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Men när han själv får utse den allra bästa spelaren som han fått äran att spela med så behöver han inte tänka särskilt länge.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Nicklas Lidström, hockey
160309 F.d. ishockeyspelaren Nicklas Lidström poserar för ett porträtt den 9 mars 2016 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Och det är varken Peter Forsberg eller Mats Sundin som Lidström väljer.
– Pavel Datsyuk är den skickligaste jag spelat med någonsin. Då har jag ändå spelat med Steve Yzerman, Sergei Fedorov, Igor Larionov, Brett Hull. Men Datsyuks ”skill” och det han kunde göra med pucken… Han är den bästa jag någonsin spelat med, säger Lidström i tv-programmet ”Hockeymorgon”.

Svenske legendaren spelade tio säsonger ihop med den ryske pucktrollaren och det satte verkligen djupa avtryck.
– Han hade lång klubba och nästan rakt blad, ingen skön vinkel. Men hans klubbteknik och hans rörelsemönster… Man trodde inte att det var sant när man såg honom utanför isen och sen på isen och sakerna han gjorde, säger Lidas i intervjun.
– Han och Chris Chelios brukade tävla i att ta pucken av varandra. Då var Chelios över 40 år och var en otrolig tävlingsmänniska. Men Datsyuk lekte med Chelios, som var en tuffing att möta. Han fick inte tag i pucken.

Dela artikeln för att gratulera Nicklas Lidström på födelsedagen! 🎉

LÄS MER: Nicklas Lidström och Mats Sundin säger vad de egentligen tycker om svensk hockey i dag: ”Det är ett otroligt kvitto”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev