Stora sorgen: Ikonen ”Lill-Prosten” hittad död – en av Brynäs största genom tiderna har gått bort

Han är en av Brynäs största genom tiderna.
Men nu har ikonen Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson gått bort.
– Det är tragiskt som fan, säger förre lagkamraten Börje Salming till Sportbladet.

Med hela 16 säsonger och otroliga 8 SM-guld för Brynäs är Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson en av klubbens allra största spelare genom tiderna. Hans tröja nummer 18 hänger också i taket på hemmaarenan Monitor ERP Arena, tidigare Gavlerinken.

Salmings sorg

Nu är SHL-klubben i stor sorg efter hemska beskedet att legendaren har tragiskt gått bort. Hockeyikonen hittades död under ett pass på älgjakten av vänner.

Stefan Karlsson, Lill-Prosten, Brynäs
791014 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Brynäs: Stefan Karlsson, Brynäs. © Bildbyrån – 4145

Nu sörjs han stort runt om i hockey-Sverige. En av de sörjande är förre lagkamraten Börje Salming.
– Det är tragiskt som fan. Han var bara 74 år och det är ingenting. Det är jävligt tråkigt. Det var en otroligt fin kille. Jag hade väldigt fina stunder med honom, både i landslaget och i Brynäs, säger Salming till Sportbladet.

Tog 8 SM-guld

Även Mats Näslund, som vann SM-guld med Stefan Karlsson i Brynäs, uttrycker sin sorg över förre lagkamraten.
– Han var en glad gamäng. Alltid glad och alltid lite spjuver. Det var aldrig några bekymmer. När jag började spela i Brynäs var han på sluttampen. Han var en genuin lagspelare som bidrog väldigt mycket för laget. Han var inte rädd för att ta hand om de nya killarna i en annars ganska hård miljö. ”Prolle” var väldigt hjälpsam och hjärtlig, säger Näslund till kvällstidningen.

Stefan Karlsson, Lill-Prosten, Brynäs
Stefan ”Lill-Prosten” Karlsson, Brynäs. FOTO: Twitter.

Sammanlagt blev det hela 476 matcher och 413 poäng för Brynäs i Elitserien och han vann skytteligan 1974 med 33 mål på 34 matcher. Under den här tiden blev det alltså 8 SM-guld för ”Lill-Prosten” och med det är han en av svensk hockeys främsta SM-guldvinnare genom tiderna.

74 år gammal

Det blev en säsong i tyska Krefelder men annars var han trogen Brynäs genom hela hockeykarriären. Karlsson representerade även Tre Kronor i sex VM-turneringar och lyckades ta 3 VM-silver och 3 VM-brons. 

Stefan Karlsson blev 74 år gammal och sörjs närmast av fru, barn och barnbarn. På sociala medier svämmar det över av hyllningar och kondoleanser till ”Lill-Prosten” efter hemska dödsbeskedet. Men dödsorsaken är ännu okänd.

LÄS MER: Börje Salmings stenhårda VM-debut – med fraktur och gipsad hand: ”Jag ville fortsätta spela”

Få våra nyhetsbrev!