Börje Salmings stenhårda VM-debut – med fraktur och gipsad hand: ”Jag ville fortsätta spela”

Han är en av våra allra största hockeyspelare genom tiderna.
Börje Salming var även hård som få och minns nu tillbaka till sin stenhårda VM-debut.
– Vår doktor var tvungen att gipsa handen på mig, säger han till Hockeysverige.

Med 17 NHL-säsonger, 1 148 matcher och 787 poäng är Börje Salming en av våra främsta svenskar genom tiderna i Nordamerika. När han tog steget över till NHL 1973 blev han en blågul pionjär i världens bästa hockeyliga och fick ta en hel del stryk under åren på andra sidan Atlanten.

VM-debut 1972

Hockeykarriären tog fart på allvar när Börje och storebror Stig Salming lämnade hemorten Kiruna för att flytta till Brynäs 1970. Det blev dubbla SM-guld med Brynäs och stortalangen Salming fick äran att dra på sig landslagströjan.

Börje Salming, Tre Kronor
ARKIV 1978APR-MAJ Tre Kronors Bˆrje Salming stÂr uppst‰lld vid blÂlinjen under en ishockeymatch vid VM i ishockey i Prag, Tjeckoslovakien mellan 26 april och 14 maj 1978. Foto: Jan Collsiˆˆ / SCANPIX / Kod: 1001 **AFTONBLADET OUT**

Den stora VM-debuten kom i hockey-VM 1972. Men mästerskapet i Prag blev minst sagt speciellt för den tuffe backen då han fick avbryta och lämna efter bara fyra matcher.
– Vid VM 1972 bröt jag lillfingret redan efter fyra matcher och vår doktor (Bo-Johan) Norlén var tvungen att gipsa handen på mig, berättar Börje Salming för Hockeysverige.
– Jag tjatade på vår läkare om att jag skulle få fortsätta spela ändå, men det fick jag inte. I stället fick jag gå runt i Prag, hela Tjeckoslovakien var ett östland vid den här tiden, vilket inte var det roligaste. Tjeckoslovakien vann turneringen före Sovjet. Vi fick brons.

Salmings mål

VM 1973 i Moskva skulle istället bli det stora internationella genombrottet för Salming
– Det gick riktigt bra för mig och förbundskaptenen Kjell Svensson gav mig ett stort förtroende, säger han i intervjun.

Börje Salming, Tre Kronor
ARKIV 1975 Tre Kronors Bˆrje Salming sitter i avbytarbÂset under en ishockeymatch med svenska ishockeylandslaget 1975. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod: 50020

Då bjöd även Salming på ett oförglömligt mål som etsat sig fast i svensk hockeyshistoria. I boken ”Blod, svett och hockey” beskriver svenske ikonen sitt klassiska mål mot Finland som säkrade en silvermedalj.
”Antti Leppänen i målet spelade som i trance, 1-1 och bara några minuter kvar. Det är då det händer, det som fortfarande är mitt roligaste hockeyminne: Jag får grepp om pucken i egen zon, tittar upp men ser ingen att passa till. Jag tar några skär och passerar mittlinjen på högerkanten, fortfarande ingen att passa. En finne stöter mot mig men jag har fått upp farten och passerar honom ganska lätt och kommer in i deras zon med bra fart. Jag tittar in mot mitten och backen täcker mig och tror att jag ska passa. Men tydligen uppfattar jag hans reaktion för jag glider i stället runt honom till höger och kommer ensam mot målet och lyckas sprätta upp pucken bakom Leppänen. Den satt skönt!”, berättar han i boken.

Direkt efter hockey-VM 1973 flyttade Börje Salming och lagkamraten Inge Hammarström till Kanada för spel i klassiska Toronto Maple Leafs. Och resten är som man säger historia.

LÄS MER: Börje Salming formades av hemska olyckan i barndomen: ”Fattade inte att pappa låg där”

Få våra nyhetsbrev!