Stig Salming säger exakt vad han tycker om Phil Esposito – efter sjuka händelsen på hotellet: "Märkligt"

Stig Salming säger exakt vad han tycker om Phil Esposito – efter sjuka händelsen på hotellet: ”Märkligt”

Stig Salming vs Phil Esposito – en stor rivalitet på sin tid.
En gång blev det nästan slagsmål på ett hotell.
– Han tyckte väl att jag skulle ha större respekt för honom, återger Stig Salming för Sportbibeln.

Börje Salming var tuff, men storebror Stig Salming var minst lika tuff. Stig spenderade hela sin professionella karriär i Brynäs, där han blivit en klubbikon. Backen spelade också flera år i Tre Kronor och deltog i flera mästerskap.

Salming vs Esposito

Eftersom Stig var en så tuff spelare så skapade han snarare fiender än vänner på isen. En rivalitet som blev väldigt omtalad var den med kanadensaren Phil Esposito, som var en av sitt landslags stora stjärnor. Esposito kom att benämnas som ”Sverige-hatare”, men förklarade senare att det inte var svenskar han hatade, utan bara Stig Salming.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, Phil Esposito, hockey
GÄVLE 20230211 Stig Salming, bror till Börje Salming, innan välgörenhetsmatchen ”Game for Börje” mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni i Monitor ERP Arena. Foto: Christine Olsson / TT / kod 10430

En händelse spelarna emellan inför det stundande VM 1977 blev särskilt uppmärksammad. Sverige och Kanada bodde på samma hotell, där det blev en konfrontation mellan Salming och Esposito, och lagkamraterna gått emellan. Detta efter att de mötts på isen i en träningsmatch, där kanadensaren tyckte att Stig spelade allt annat än schysst.

Omskrivs i bok

Händelse skrev kanadensaren om i sin bok.
”Mitt i matchen slog Stig Salming till mig på pungen med sin klubba. Jag ville hämnas, men jag fick ingen chans förrän efter matchen, när jag träffade på honom på hotellet”, skriver Esposito.

Stig hade ingen aning att hans namn nämns i boken.
– Nej, jag har inte sett någonting utav det. Jag vet att han har yttrat sig vid något tillfälle kring det här mötet, men jag vet ingenting om hur det ser ut i boken, säger Salming till Sportbibeln. 

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, Phil Esposito, hockey
Phil Esposito of the Boston Bruins in posed action, 1967. (AP Photo)

Vad minns du av händelsen?
– Det var väl bara så att han tyckte väl att jag skulle ha större respekt för honom under matchen, men jag tyckte liksom inte att det fanns någon möjlighet till det, utan han skulle naturligtvis inte komma åt oss tyckte jag. Och vi lyckades ju med det faktiskt, så det… nejdå, jag tror nog att han blev mer besviken över att vi inte visade tillräckligt med respekt för honom. 

LÄS MER: Stig Salming nobbar Wayne Gretzky och utser sedan den allra bästa han spelat med – hjärtevärmande svaret som berör alla

Uppfattningen i dag

I sin bok skriver Esposito att han slog till Stig i ansiktet, men Stig själv tonar ner omständigheterna.
– Det är en märkligt situation som uppstod men samtidigt, i efterhand, det hände ju inget märkvärdigt. Vi behövde ju inte slå varandra på något vis så det förlöpte någorlunda vettigt i alla fall, säger Salming och skrattar. 

Vad är din syn på Phil Esposito i dag?
– Ja du, jag har ingen, höll jag på att säga. Det som sker på plan lägger jag bakom mig, jag har inga synpunkter på det annat än det… Vi med landslaget, vi klarade av situationen på ett bra sätt i alla fall. Längre än så har jag inget att erinra i kring det där, säger Stig.

LÄS MER: Stig Salmings vackra ord till Bianca Salming – öppnar upp om deras relation i dag: ”Försöker stötta henne”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev