Stig Salming nobbar Wayne Gretzky och utser sedan den allra bästa han spelat med – hjärtevärmande svaret som berör alla

Stig Salming nobbar Wayne Gretzky och utser sedan den allra bästa han spelat med – hjärtevärmande svaret som berör alla

Stig Salming har spelat med många duktiga hockeyspelare.
Men en stack ut – och svaret värmer allas hjärtan.
– Han har gjort det största intrycket på mig, säger Stig till Sportbibeln.

Stig Salming spenderade hela sin karriär hemma i Sverige. Men det stoppade inte den tidigare hockeyspelaren från att spela med och mot en hel del duktiga spelare. Efter att ha kommit fram i Kiruna AIF gick flyttlasset till Brynäs, där Stig blev en klubbikon.

Salmings drömfemma

Detta efter att ha spelat i laget i 13 år och därefter tränat klubben i sex år. Som spelare vann Stig sex SM-guld med Gävle-föreningen. Han spelade också 81 matcher för Tre Kronor under fem års tid, och var med och tog VM-silver och två VM-brons.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, hockey, Brynäs, Börje Salming
791014 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Brynäs: Stig Salming, Brynäs. © Bildbyrån – 4145

Stig hann matchas tillsammans med ett gäng fantastiska spelare. Men att plocka ut en drömfemma är ändå inte någon större utmaning för honom.
– Det blir onekligen att jag väljer Brynäs då, den formation som vi spelade många säsonger ihop med. Då väljer jag att ha Börje (Salming) på backsidan, och sedan Lars-Göran Nilsson, Hans Lindberg, och Jan-Erik Lyck. Och Wille Löfqvist i målet förstås. Det är väl den formation som har flest antal matcher tillsammans också så… ja, det var en bra formation, säger Stig till Sportbibeln.

Tuffaste motståndaren

Vem är den bästa spelaren du har spelat mot?
– Jag har ju fått möjligheten att spela mot Wayne Gretzky till exempel, men det är ju bara vid enstaka tillfällen, så att det… Nej, man får väl lov att säga en sådan som (Valerij) Charlamov. Sådana här spelare, alltså ryska spelare som har varit jäkligt duktiga, det är onekligen de jag kommer att tänka på. Så jag väljer att säga Charlamov, säger Stig.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Stig Salming, hockey, Brynäs, Tre Kronor, Börje Salming
GÄVLE 20230211 Stig Salming, bror till Börje Salming, innan välgörenhetsmatchen ”Game for Börje” mellan veteranlagen Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni i Monitor ERP Arena. Foto: Christine Olsson / TT / kod 10430

Vad gjorde Charlamov så bra?
– Han var ju en komplett hockeyspelare. Det är väl så – för att rycka en i mängden. För på den där nivån är det så många som är otroligt duktiga. Men mot just den spelaren har jag väl spelat några gånger i alla fall. Spelarna i Kanada och USA har det bara blivit något enstaka tillfälle, så det är lite svårare att göra den bedömningen när man ska titta på sitt eget sätt att spela, och vilka man har spelat mot. 

LÄS MER: Stig Salmings hjärtskärande bekännelse om tuffa året utan lillebror Börje Salming: ”Det är en otrolig saknad”

Hyllar Börje

Vem skulle du säga är den bästa spelaren du har spelat med?
– Ja, det är nog Börje, det får jag lov att säga. Det är väl han som har gjort det största intrycket på mig, i det lag jag har spelat själv, så är det ju, avslutar Stig Salming.

LÄS MER: Stig Salmings vackra ord till Bianca Salming – öppnar upp om deras relation i dag: ”Försöker stötta henne”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev