Stig Salming öppnar upp om Börje Salmings sista tid – starka erkännandet om brodern: ”Då gav kroppen upp”

För drygt en vecka sedan gick Börje Salming bort, 71 år gammal.
Storebror Stig Salming sörjer sin bror – och hoppas nu på att forskningen kring ALS kan göra framsteg.
– Det här är för tragiskt och så otäckt för alla människor som blir drabbade, säger han i TV4:s ”Efter fem”.

Det var i augusti 2022 som Börje Salming – en av Sveriges genom tiderna största hockeyspelare – meddelade att han drabbats av sjukdomen ALS. Den 24 november gick han bort – och han sörjs nu av en hel hockeyvärld.

Sorgen efter Börje

Börje Salmings storebror Stig Salming fanns med vid hans sista in i det sista, och i TV4-programmet ”Efter fem” berättar han nu om sorgen efter sin brors tragiska bortgång.
– Det har varit en tid som varit rent ut sagt gräslig. Men jag tänker på Börjes fru som har genomlidit var jag gjorde i fjol när min fru gick bort. Jag känner igen situationen på ett otäckt sätt. Det gäller att försöka göra något bra av det ändå, säger han i programmet.

LÄS MER: TV-profilens oförglömliga minne av Börje Salming – berättar om dramat med ikonen: ”Han grävde upp oss”

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Stig Salming
Stig Salming gästar tv-programmet ”Efter fem” för att prata om bortgångne brodern Börje Salming. FOTO: TV4

Stig Salming berör även det faktum att Börje hyllades stort i både Toronto och på hemmaplan i Sverige – där han tillsammans med sin familj hyllades stort på ”Tidernas Hockeygala”.
– Man blir rörd till tårar när man tänker på bemötandet. Han ville vara med på bägge delarna. Han har velat få uppleva det här. Det känns som i efterhand som att orken tog slut i efterhand. Det är svårt att svara på. Det känns som att kroppen gav upp efter allt det här.

LÄS MER: Börje Salmings sista önskan i livet – storebror Stig Salming avslöjar ikonens vädjan: ”Det var hans krav”

”Hoppas vi får ett genomslag”

Storebror Stig säger att han hoppas på ett genomslag inom ALS-forskningen, för att fler personer som drabbas av den hemska sjukdomen ska få bättre möjligheter att leva vidare.
– Det här är för tragiskt och så otäckt för alla människor som blir drabbade. Jag hoppas vi får ett genomslag för pengar till forskningen, säger han.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, Stig Salming
221117 Börje Salming får priset Tidernas Back i Allstar Teamet av sin bror Stig Salming under Tidernas Hockeygala den 17 november 2022 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / BILDBYRÅN / kod SH / JM0377