Stadens mäktiga hyllning till Börje Salming – svenske hockeyikonen får nu en alldeles egen gata

Börje Salming har hyllats i hela hockeyvärlden senaste dagarna.
Nu får svensk hockeyikonen en oerhört speciell hyllning i hemstaden.
– Vi bestämmer här och nu att vi döper om gatan, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg enligt NSD.

Under helgen förenades hela hockeyvärlden för att hylla och stötta den som förtjänar det mest just nu, nämligen Börje Salming. Under två raka dagar hyllades svenske hockeyikonen ute på isen i Scotiabank Arena och det var enorma känsloscener i hela Toronto.

Hyllning till Börje

Nästa hyllning för ALS-sjuke 71-åringen blir på torsdagen då han ska hyllas på svensk mark i samband med ”Tidernas Hockeygala” i Avicii Arena då svenska hockeyförbundet firar 100 år. På måndagskvällen blev det även klart att Salming ska få den mest rättfärdiga hyllningen i hemstaden Kiruna.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
221112 Hockey Hall of Fame member and former Toronto Maple Leafs player Börje Salming is consoled by his wife Pia Salming following a video tribute to his career prior to the NHL game against the Vancouver Canucks on November 12, 2022 in Toronto. Photo: Chris Tanouye / BILDBYRÅN / COP 337 / ZX0027

När kommunfullmäktige sammanträdde i Kiruna i går kväll beslutades det att Börje Salming ska få en alldeles egen gata med sitt namn på i Kiruna. Och det är heller inte vilken gata som helst utan den vägen som en av svensk hockeys största växte upp på.

LÄS MER: NHL-experten Håkan Södergren bryter nästan ihop när han hyllar Börje Salming med fem fantastiska ord

Salmings egen gata

Matojärvigatan i Kiruna ska nu döpas om till Börje Salmings gata. Den yttersta hyllningen som en Kirunabo kan få.
– Vi har alla sett firandet i Toronto av Kirunasonen Salming. Börje är sjuk. Vi har alla sett hur det är med honom. Han bodde på Matojärvigatan. Han bodde ett slagskott från isladan. Jag föreslår att vi frångår alla rutiner och att vi döper om Matojärvigatan till Börje Salmings gata. Vi bestämmer här och nu att vi döper om Matojärvigatan, säger kommunalrådet Gunnar Selberg enligt lokaltidningen NSD.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Börje Salming, hockey
190218 Börje Salming poserar för ett porträtt den 18 februari 2019 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN / 135950

Börje Salming slog igenom i moderklubben Kiruna AIF i slutet av 60-talet innan han tog steget över till Brynäs och därefter vidare till Nordamerika för spel i Toronto Maple Leafs. Det blev hela 17 säsonger i världen bästa hockeyliga och sammanlagt 787 poäng på 1 148 matcher i NHL för svenske pionjären.

LÄS MER: William Nylander tokhyllas nu för detaljen under starka hyllningen till Börje Salming: ”Förtjänar all respekt”