Småkronornas jättebedrift i natt – sänkte giganten och säkrade semifinalplats i VM: ”Är sjukt stolta”

Uträknade på förhand.
Men Sverige sänkte giganten USA – och säkrade semifinalplats i U18-VM i natt.
– Jag är sjukt stolt, säger hjälten Fabian Lysell.

Sverige är visserligen regerande mästare i U18-VM, men inför kvartsfinalen mot USA var man ändå inte den stora favoriten. USA har nämligen tagit medalj i mästerskapet 16(!) år i rad, och skulle den bedriften hållas vid liv så krävdes alltså vinst mot det Sverige som varit väldigt upp och ned i gruppspelet.

Vinsten mot giganten

Där har småkronorna bland annat hunnit med att förlora historiskt stort – hela 1-12(!) mot Kanada – så därför var det långt ifrån givet att det skulle bli kamp om medaljer i årets turnering. Men mot USA så gjorde Sverige sin hittills bästa match för turneringen, och man lyckades välta jätten genom att vinna kvartsfinalen med hela 5-2.

Foto: IIHF.com

Fabian Lysell, stortalang till vardags i Luleå, gjorde två av målen i matchen.

– Det var jäkligt skönt, det var en oerhörd laginsats och jag är sjukt stolt över vad vi gjorde. Vi var grymma i special teams och kopplade rejält grepp på dem. Det är den bästa matchen jag har spelat med det här laget, säger han till Aftonbladet.

Tufft motstånd i semin

I övrigt gjordes Sveriges mål av Mattias Hävelid (Linköping), Oliver Moberg (AIK) och Isak Rosén (Linköping). Dessutom storspelade Djurgårdstalangen Carl Lindblom, som hann med 33 räddningar.

– För att kunna vinna mot ett så bra lag som USA på deras hemmaplan krävs det en stark laginsats som är på 110 procent. Vi fick en viktig ledning, ströp deras spel, spelade snabbt och hade kvicka spjut framåt som Fabian Lysell och Isak Rosén, säger förbundskaptenen Anders Eriksén.

Foto: IIHF.com

I semifinalen av mästerskapet väntar nu, för Sverige, Kanada. Alltså det lag som besegrade småkronorna med hela 12-1 i gruppspelet. Men efter den meriterade kvartsfinalvinsten är självförtroendet på topp hos Sverige.

– Ouff, det blir en helt annan match nu, det står 0–0 nu och slutspel är något annat än gruppspel. Jag tror att de har fått respekt för oss nu efter den här matchen mot USA och vi har kommit in mer i spelet på liten rink, säger Fabian Lysell.

LÄS MER: Mika Zibanejads tokilska i natt – gjorde två nya mål och gick sedan till attack: ”Det är fruktansvärt att se”

Få våra nyhetsbrev!