Skrällen: Svenske VM-guldhjälten trejdad till mästarna i natt – men kommer inte spela en enda(!) match

Anders Nilsson lämnar Ottawa Senators.
Den svenske VM-guldhjälten är trejdad till mästarna Tampa Bay Lightning.
Samtidigt står det klart att han inte kommer att göra en enda match kommande säsong.

Anders Nilsson var SHL:s bästa målvakt när han 2011 valde att lämna Luleå för att testa lyckan i NHL. Flytten till New York Islanders blev dock ingen given succé, och under debutsäsongen blev det bara elva matcher i världens bästa hockeyliga.

Stor VM-hjälte

Efter att ha misslyckats med att slå sig in i laget så gick flyttlasset 2014 till KHL, men där blev sejouren kortvarig och enårig. Säsongen därpå var Nilsson tillbaka i NHL, då i Edmonton Pilers, där det totalt blev 26 matcher under säsongen.

Anders Nilsson, Luleå
180521 målvakt Anders Nilsson firar VM-guldet i Kungsträdgården dagen efter finalen i ishockey-VM den 21 maj 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118

Sedan dess har den svenske målvakten hunnit med att representera St. Louis Blues, Buffalo Sabres, Vancouver Canucks och de två seanste säsongerna Ottawa Senators. Succén har alltså inte varit enorm i NHL, men i landslaget har Nilsson gjort betydligt större avtryck, då han 2018 var målvakten som ledde Sverige till VM-guld, med makalösa 95,4 i räddningsprocent.

Ny klubb i natt

Under inledningen av den förra säsongen så spelade Nilsson troligtvis karriärens bästa hockey för sitt Ottawa Senators, men sedan kom en allvarlig hjärnskakning, och sedan dess så har det, under hela 2020, inte blivit någon hockey alls för Nilsson. Nu står det klart att han, mitt under skadeperioden, byts bort från Senators.

Anders Nilsson, Luleå
181218 Goalkeeper Anders Nilsson of Vancouver Canucks ahead of the NHL regular season game between Vancouver Canucks and Tampa Bay Lightning on December 18, 2018 in Vancouver. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87813

I natt blev målvaktsstjärnan nämligen bortbytt till Stanley Cup-mästarna Tampa Bay Lightning, i utbyte mot den erfarne backen Braydon Coburn och centern Cedric Paquette. För Lightning är det ett tydligt drag för att hamna i en bättre position för att klara lönetakskravet som finns.

Samtidigt som bytet offentliggjordes så meddelade Lightning att sin nya målvakt, alltså Anders Nilsson, inte kommer att spela några matcher den kommande säsongen, då sviterna av hans hjärnskakning fortfarande är för omfattande.

LÄS MER: Corey Hirsch avslöjar en intressant detalj om ikoniska Foppa-straffen – 26 år senare: ”Sanningen är…”

Få våra nyhetsbrev!