Corey Hirsch avslöjar en intressant detalj om ikoniska Foppa-straffen – 26 år senare: "Sanningen är..."

Corey Hirsch avslöjar en intressant detalj om ikoniska Foppa-straffen – 26 år senare: ”Sanningen är…”

Ett av hockeyhistoriens mest ikoniska mål.
Nu berättar målvakten Corey Hirsch en intressant detalj om den omtalade Foppa-straffen – 26 år efter att ha släppt in målet.
– Sanningen är att om inte det där händer så blir mitt namn inte lika slagkraftigt, säger han i en tv-intervju.

OS-finalen 1994: Sverige mot Kanada och Peter Forsberg mot Corey Hirsch. Det blir inte mer ikoniskt än så när det kommer till svensk hockeyhistoria.

Foppa-straffen

Det är straffen som har etsat sig fast i minnet hos alla hockeyfans. När en ung ”Foppa” avgör OS-finalen 1994 i Lillehammer med tidernas kyligaste variant i straffläggningen och ordnar svenskt OS-guld.

Corey Hirsch, Kanada
Corey Hirsch, Kanada. FOTO: Youtube.

Målet blev startskottet på en otrolig hockeykarriär för Forsberg och det satte även djupa avtryck hos motståndarmålvakten Hirsch. 26 år senare får han nu återuppleva den där straffläggningen och berätta om känslorna.
– Jag var 21 år gammal och vi spelade runt om i hela världen med landslaget. Det var en sådan otrolig upplevelse. Det är nog det roligaste jag haft i min hockeykarriär, berättar han i en tv-intervju med CBS Sports, se den här nedanför.

Hirschs minne

Sedan börjar bilderna från straffläggningen vevas och Hirsch minns tillbaka till jättedramat.
– Håkan Loob och Mats Näslund vägrade lägga en till straff. Men Peter ställde upp direkt. Det är helt otroligt, en 20-åring på en sådan stor scen, säger Hirsch som är imponerad än i dag.
– Så fort hans händer började att gå åt det andra hållet tänkte jag: ”Oh shit!”. Men jag tar den nästan med min handske faktiskt, om man tittar på den igen så missar jag kanske med några millimeter.

Peter Forsberg, Tre Kronor
Peter Forsbergs straff 1994. FOTO: Youtube.

Där och då föddes en historisk variant – som många har försökt kopiera ända sedan dess. Peter Forsberg gick sedan vidare och vann Stanley Cup två gånger samt gjorde imponerande 885 poäng på 708 NHL-matcher.

Corey Hirsch fick inte en lika framgångsrik karriär och stannade på 108 NHL-matcher samt 281 AHL-matcher innan han valde att avsluta karriären i Sverige och Malmö Redhawks 2006.

”Sanningen är”

Det 48-åringen ändå är mest nöjd med Foppa-straffen är att det var just Foppa som la den.
– Peter Forsberg är med i Hall of Fame, det var ju inte någon som hette Joe Johnson eller Joe Smith direkt… Det var ändå skönt att det var en bra spelare!, säger han och erkänner att han aldrig pratat med Forsberg om målet under de här 26 åren.
– Nä, jag har aldrig pratat med Peter om målet. Han är ganska tyst kille. Peter är inte den killen som kommer fram till en och pratar om sånt… Men jag hade väl slagit honom i ansiktet då! Nä, jag bara skojar, jag hade gett honom en kram. För han gjorde mig berömd, säger Hirsch i tv-intervjun.

Och än idag är han inte alls bitter över att släppa in det målet och förlora OS-finalen. För den intressanta detaljen är att just den straffen även hjälpte honom.
– Sanningen är att om inte det där händer så blir mitt namn inte lika slagkraftigt. När jag tittar tillbaka till de där ögonblicken, att spela i OS och att Peter Forsberg gör det där målet på mig. Det gav mig plattformen för att bli den jag är i dag. Visst, hade det inte varit för Forsberg hade jag vunnit en guldmedalj. Men jag har hjälpt en hel del människor, berättar den förre landslagsmålvakten.
– Varje gång jag tittar på den så tror jag att jag ska rädda den. Den här gången? Nej! Nu? Nej! Det spelar ingen roll hur många gånger jag ser om det, den går ändå alltid in.

Se videon:

LÄS MER: Tre Kronor-legendaren avslöjar nu Foppas klockrena ord – efter magiska straffen i OS 1994

Få våra nyhetsbrev!