Sidney Crosby utser karriären bästa motståndare – och det är den mäktigaste hyllningen till svenske ikonen

Sidney Crosby utser karriären bästa motståndare – och det är den mäktigaste hyllningen till svenske ikonen

Han är en av tidernas bästa spelare.
Men när Sidney Crosby själv får utse sin tuffaste motståndare är det en svensk han väljer.
– Det är utan tvekan, säger Crosby.

Sidney Crosby draftades som första spelare i draften 2005, och förväntningarna på honom var enormt högt ställda. Men trots det har Crosby lyckats överglänsa allt, och i dag klassas han som en av de bästa spelarna genom alla tider – och han är dessutom inte nära att lägga av.

En av tidernas största

Pittsburgh Penguins ger sin gyllene generation ett sista försök på att vinna ytterligare en Stanley Cup, och har till nästa säsong tagit in Erik Karlsson i en av sommarens största affärer i NHL. För Sidney Crosby skulle det, i så fall, innebära en fjärde Stanley Cup-titel. Lägg där till att vunnit priset som ligans MVP två gånger, att han vunnit skytteligan, poängligan – och varit med i hela nio All Star-matcher.

160210 Pittsburghs Patric Hörnqvist och Sidney Crosby på bänken under ishockeymatchen i NHL mellan Pittsburgh Penguins och New York Rangers den 10 februari 2016 i Pittsburgh. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

Sidney Crosby har dessutom skördat enorma framgångar med Kanada, och är en given ledare, då han 2007 blev utsedd till NHL:s yngste lagkapten någonsin. Sidney Crosby har under åren hunnit med att möta några av tidernas bästa spelare, och NHL:s absolut största stjärnor, men det är en motståndare som sticker ut för honom. Crosby har tidigare sagt att han hade Peter Forsberg som en stor idol när han växte upp, men det finns även en annan svensk som satt stora avtryck på honom.

LÄS MER: Hånen mot Henrik Lundqvist för detaljen på sportbilen – som fick honom att köra direkt tillbaka till bilhandlaren

Hyllningen till Lidas

När Crosby gästade podden Spittin’ Chiclets så fick han en fråga om vem som egentligen är den tuffaste och bästa backen som han någonsin mött, under den långa NHL-karriären. Valet föll då på en svensk legendar.

– Nicklas Lidström, utan tvekan, säger Crosby.

Foto: Getty Images

Nicklas Lidström hade redan gjort 13 säsonger i NHL när Sidney Crosby gjorde sin debut, men de båda spelade i NHL samtidigt i hela sju år. Under karriären vann Lidström sanslösa sju(!) Norris Trophy-titlar, och i stort sett samtliga rankingar på spelare genom tiderna placerar Nicklas Lidström på en topp tio-lista.

LÄS MER: Curre Lundmarks jätteilska mot Tre Kronor – efter Finlands oförglömliga övertramp: ”Blev grön av ilska”