SHL-succémålvakten vill tillbaka till Sverige – letar ny klubb: ”Vi försöker, men…”

.

Han gjorde stor succé under två säsonger i SHL med Skellefteå.
Men just nu står målvakten Joni Ortio utan kontrakt.
Därför vill 28-åringen återvända till Sverige igen, rapporterar Hockeynews.

Det blev två säsonger i Skellefteå AIK för Joni Ortio som gjorde stor succé. Finländske burväktaren var en av de viktigaste när klubben gick hela vägen till SM-final 2019.

Ortio fick lämna KHL-laget

Då blev 28-åringen slutspelets allra bästa målvakt med en räddningsprocent på imponerande 92,1 procent. Det gav Ortio ett KHL-kontrakt i belöning och han lämnade Skellefteå för flytt till KHL-laget Vityaz Podolsk.

Joni Ortio, Skellefteå AIK
180411 Skellefteås målvakt Joni Ortio under semifinal 5 i SM-slutspelet i ishockey mellan Djurgården och Skellefteå den 11 april 2018 i Stockholm.
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Senaste säsongen visade finländaren återigen upp ett riktigt fint målvaktsspel och kunde sammanfatta säsongen med 92,2 i räddningsprocent. Men trots det fick han ändå inte något nytt kontrakt med laget.

Vill återvända till SHL

Ortio är just nu kontraktslös och blickar därför tillbaka till Sverige igen och hoppas på flytt till SHL, rapporterar Hockeynews.
– Vi försöker, men läget är som det är – alla lag har sina målvakter klara. Vi har sagt att Joni (Ortio) är tillgänglig för spel om det blir skador eller något lag vill förstärka upp den lagdelen, bekräftar agenten Thomas Sjögren för hockeysajten.

Joni Ortio, Skellefteå AIK
180422 Skellefteås målvakt Joni Ortio inför final 4 i SM-slutspelet i ishockey mellan Skellefteå och Växjö den 22 april 2018 i Skellefteå.
Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN / Cop 159

Planen var att fortsätta i Ryssland och men Ortios agent vill nu förtydliga hur besvikna man är på Vityaz Podolsk.
– Vi är ganska besvikna, de (Vityaz) sa hela året att ”Vi vill behålla honom, vi vill behålla honom”, och första juni sa de plötsligt att de var osäkra. Eftersom KHL:s transfersäsong börjar senare än Sveriges fanns det inte så många alternativ kvar. Sen var vi nära en deal i Schweiz, men det föll igenom. Då hamnar vi där vi hamnar nu, säger Sjögren till sajten.

Ortio har förutom SHL och KHL även spelat en hel del hemma i Finland samt ett gäng NHL-matcher för Calgary Flames och även i AHL. För just Skellefteå AIK blev det 73 SHL-matcher senaste vändan.

LÄS MER: Tidigare poängkungen aktuell för återkomst till Sverige – SHL-klubben visar intresse

När tuffingen Magnus Wernblom fick oväntat telefonsamtal av domarikonen ”Kuben” – svaret: ”Nej, för fan!”