SHL-stjärnans hårda kritik mot Frölunda efter beslutet att byta bort sin klassiska logga: ”Jag fattar det inte!”

Frölunda byter sin logga.
Då kommer svidande kritik från stjärnspelaren Rhett Rakhshani.
– De försöker göra folk som inte kan tänka klart lyckliga och glada, säger han till GP.

Frölunda har länge, länge varit förknippade med sin klassiska logotyp, och de har lika länge gått under namnet Frölunda Indians. Men de senaste åren har klubbens namn och logga diskuterats flitigt, och i svallvågorna av Black Lives Matter-rörelsen i USA så kom allt fler påtryckningar om att idrottslag med associationer till ursprungsbefolkningen bör byta.

Stora kritiken

NFL-laget Washington Redskins meddelade i somras att man gör stora förändringar, och under hösten kom till sist det omdiskuterade beslutet även från Frölunda. Sedan dess har mängder av profiler, spelare och tyckare uttryckt sina åsikter i frågan, och huruvida det var rätt beslut av klubben eller inte är en extremt delad åsikt.

190503 Ryan Lasch och Rhett Rakshani jublar med Le Mat-pokalen under firandet av SM-guldet på Götaplatsen den 3 maj 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Nu kommer dock svidande kritik från förre Frölunda-stjärnan Rhett Rakhshani, som menar att beslutet inte alls är kränkande.

– Jag har indianblod långt tillbaka i min släkt, tro det eller ej. Inte tillräckligt för att kalla mig ursprungsbefolkning, men om jag hade haft tillräckligt med blod för att kalla mig amerikansk ursprungsbefolkning så hade jag sett det om en ära att ha något uppkallat efter min kultur och min historia. Hur skulle det vara kränkande? Jag fattar det inte!, säger han till GP.

”Kan inte tänka klart…”

Rakhshani, som lämnade Frölunda efter den förra säsongen, och i veckan blev klar för ligarivalen Djurgården, fortsätter:

– Jag vet vad de tycker, men jag tycker att Frölunda gör fel! De försöker göra folk som inte kan tänka klart lyckliga och glada. De allra flesta fattar att det inte är kränkande. Det som Frölunda gör är för en liten grupp av människor som försöker få dem att känna sig dåliga – för något de inte borde känna sig dåliga för. Det är så jag ser det.

200225 Frölundas Rhett Rakhshani innan ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Leksand 25 februari 2020 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Rhett Rakhshani lämnade Frölunda i våras med hopp om ett lukrativt kontrakt utomlands, men coronasituationen har som bekant ställt till det för mängder av spelare ute i Europa, då de flesta klubblag inte haft samma möjlighet att göra värvningar och arbeta kring en tilltänkt budget. Det har gjort att Rakhshani gått klubblös, fram till att Djurgården alltså värvade forwarden på ett säsongslångt kontrakt.

Rakhshani har tidigare, utöver Frölunda, även tillhört HV71, Växjö Lakers, Linköping, Malmö Redhawks – och har totalt noterats för 228 poäng på 343 matcher i SHL.

LÄS MER: Knallen: Dumpades av HV71 – nu kan SHL-profilen göra sensationell comeback i Jönköping

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!