SHL-stjärnan avslöjar hånen från ryska lagkamraterna – när han ville lämna KHL: ”Alla bara skrattade åt mig”

SHL-stjärnan avslöjar hånen från ryska lagkamraterna – när han ville lämna KHL: ”Alla bara skrattade åt mig”

Kriget bröt ut och Dan Sexton ville lämna KHL.
Då möttes han av hånfulla och skrattande lagkamrater.
– De skrattade, men jag tyckte inte att det var roligt alls, säger Växjös stjärnförvärv.

Förra året spelade över 40 svenskar i KHL, världens näst bästa hockeyliga. Men efter att kriget bröt ut i Ukraina, efter en invasion från Ryssland, så valde mängder att svenskar att vallfärda från ligan. Kommande säsong spelade bara sju blågula spelare i ligan, samtidigt som SHL blivit rejält namnkunnigare.

Hånades i Ryssland

Men det är inte bara svenskar som lämnat KHL för spel i SHL. I KHL spelar till exempel noll tjecker, och en finländsk spelare kommande säsong. Även nordamerikaner har tagit beslut att bryta sina kontrakt för spel i andra europeiska länder, och en av dessa är Dan Sexton. Sexton har meriter från NHL och gjorde förra året 24 poäng på 46 matcher i Neftekhimik Nizhekamsk. 

220826 Växjös Dan Sexton under värmningen före träningsmatchen i ishockey mellan Växjö och Rögle den 26 augusti 2022 i Alvesta. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

När kriget bröt ut bestämde han sig för att lämna Ryssland, men som svar fick han hånfulla skratt från lagkamrater.

– Första dagen det hände så kom jag till hallen och mina lagkompisar höll på att skoja om hur jag inte skulle kunna lämnat landet. De skrattade, men jag tyckte inte det var roligt alls, säger han till Radiosporten.

Gick miste om miljoner

Dan Sexton delades in mellan två läger – alla utländska i ligan som sa att han ska lämna, och de ryska lagkompisarna som tyckte att det var en grav överdrift.

– Alla från USA sa att jag måste åka hem, men alla ryssar sa att jag måste stanna, att det inte var något fel. Jag fick två totalt olika berättelser, säger han.

220917 Växjös Dan Sexton under ishockeymatchen i SHL mellan Oskarshamn och Växjö den 17 september 2022 i Oskarshamn. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Dan Sexton bestämde sig för att lämna, men det var inte det lättaste.

– Jag var i möte i flera timmar, med ansvariga och ledare, men de pratade bara ryska med mig. De lät mig inte åka. Jag fick lämna helt på egen hand, och jag flydde på natten. Det var förvirrande alltihopa.

Dan Sexton kom på ett plan, och lyckades senare bryta kontraktet. Med det gick han dessutom miste om miljontals kronor.

– Det var stressigt för mig, och läskigt. Men jag tror att många spelare var glada att lämna så mycket pengar bakom oss.

LÄS MER: Wayne Gretzkys gåva till svenska lagkompisarna är värd miljoner – tappades bort i 10 år: ”Jag säljer den aldrig”