SHL-profilen om svåra tiden efter stroken – plågas fortfarande: "Då bröt jag ihop..."

SHL-profilen om svåra tiden efter stroken – plågas fortfarande: ”Då bröt jag ihop…”

Tio år har gått sedan Nils Ekman tvingades lägga ned hockeykarriären.
Men fortfarande plågas han av stroken som drabbade honom.
– Då bröt jag ihop och det var riktigt tungt som fan, säger Ekman i tv-programmet ”Wikegård vs.”.

I helgen ska hockeyparet Danijela Rundqvist och Nils Ekman hyllas på Hovet under andra SM-kvartsfinalen mellan Djurgården och AIK. Det har nu gått 10 år sedan SHL-profilen Ekman drabbades av en stroke och tvingades lägga ned hockeykarriären.

Nils Ekmans stroke

Nu berättar förre Djurgårdsspelaren hur han fortfarande plågas efter stroken. Ekman och Rundqvist gästar C More-programmet ”Wikegård vs.” där 43-åringen berörs till tårar när han pratar med Niklas Wikegård.
– Första gången jag grät efter stroken var i slutet av mars tre månader efter. Då kunde jag börja gå lite, inte bra men jag kunde ändå. Jag fick skjuts ned till Danderydsvallen för att åka skridskor igen. Jag kunde inte stå på isen och jag kunde inte släppa sargen. Då insåg jag där och då att hockeyn var slut. Då bröt jag ihop, då landade det hos mig att det var slut och det var riktigt tungt som fan, säger Ekman i tv-programmet.

Nils Ekman, SHL
170318 Djurgårdens sportchef Nils Ekman intervjuas av media efter final 2 i SDHL-slutspelet mellan Djurgården och HV71 den 18 mars 2017 i Stockholm. Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån / kod AE / Cop 106

Tårarna rinner när Ekman fortsätter att berätta om hur han fortfarande drabbas av stroken i dag, tio år efteråt.
– Jag kan ha en tung dag när jag inte kan göra någonting, jag orkar inte. Så det är orken och balansen som är lite dålig, säger han till Wikegård.

”Gått vilse i butiker”

Till och med vardagliga saker som att gå och handla kan förvandlas till en total mardröm.
– Jag var helt lost, jag har gått vilse i matbutiker som inte är särskilt stora och satt mig ned på golvet och börjat gråta för att jag inte kan ta mig därifrån, säger förre Tre Kronor-forwarden i tv-programmet.

Nils Ekman, SHL
041019 Ishockey, Elitserien, Djurgården – Modo: Nils Ekman, Djurgården avgjorde på straff i förlängningen. © Bildbyrån – 41470 – Foto: Björn Tilly.

Nils Ekman gjorde 86 poäng på 102 matcher i SHL under karriären samt 151 poäng på 264 NHL-matcher. Han hann också med en vända i Ryssland och fina 62 poäng på 83 matcher i KHL.

LÄS MER: Uppgifter: Enorma jakten på succéspelaren – hela sex(!) SHL-klubbar intresserade