SHL-profilen Dick Axelsson avslöjar stora idolen – nobbar både Nicklas Lidström och Mats Sundin: "Var konflikträdd"

SHL-profilen Dick Axelsson avslöjar stora idolen – nobbar både Nicklas Lidström och Mats Sundin: ”Var konflikträdd”

Under Dick Axelssons uppväxt fanns det många stora hockeyspelare.
Men en såg han upp till lite extra.
– Han var den som var störst på den tiden, säger Axelsson till Sportbibeln.

Dick Axelsson, 36, växte fram till en stor profil inom svensk hockey. Med spel i bland annat Frölunda, Färjestad och Djurgården har stockholmaren stuckit ut med sin ärliga och frispråkiga personlighet.

Fotboll vs hockey

Axelsson inledde sin karriär i Mälarhöjden/Bredäng Hockey, innan han tog klivet till Huddinge Hockey. Där gick Dick hela vägen från U16 till spel i a-laget i Hockeyallsvenskan på fyra år, vilket var startskottet på hans hockeykarriär.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, Djurgården, SHL, Hockeyallsvenskan
***OUT – EXPRESSEN, AB, DN, SVD, GP, TV – OUT*** Elitserien 2007-08 : Djurgården Hockey: , #14 Dick Axelsson Foto: Stig Kenne / SCANPIX / kod 75735

Men det var inte alltid självklart för Axelsson att det skulle bli en satsning på hockey. I yngre dagar spelade han även fotboll.
– Jag tror att jag var bättre på fotboll än vad jag var på hockey på den tiden när man var tvungen att välja. På den tiden kunde man välja lite senare än i dag, så jag höll på med rätt mycket, berättar Dick för Sportbibeln.

Axelssons idol

Det var en liten detalj som fick det att bli en satsning på hockey istället för fotboll.
– Jag tror som sagt att jag var mycket, mycket bättre på fotboll, men jag var mittback. Och det var det som gjorde att jag valde hockey, för att jag tyckte det var kul att göra mål. Jag får väl lägga mig ikväll och tänka på om jag verkligen valde rätt… säger Axelsson.

Ja, mittbackar tjänar ganska bra pengar de också nu.
– Ja, exakt! Det är lite härligare klimat också, och jag är en livsnjutare. Så fotboll hade nog varit det bästa.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Dick Axelsson, hockey, Djurgården, SHL, Hockeyallsvenskan
STOCKHOLM 2019-11-28 Djurgårdens Dick Axelsson jublar efter segern under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Djurgården Hockey och Leksands IF på Hovet. Foto Nils Petter Nilsson / TT kod 62260

Trots att han utförde många sporter och aktiviteter under sin uppväxt fanns det ändå ett par hockeyspelare som Dick såg upp till lite extra. Men det är varken någon av ikonerna Nicklas Lidström eller Mats Sundin som valet faller på.
– Jag hade nog som alla andra, Peter Forsberg. Sen har jag alltid gillat Henrik Zetterberg också. Men ”Foppa” var väl den som var störst på den tiden, när jag var liten.

Varför blev det just Foppa som idol?
– Jag tror för att alla andra hade det. En klassisk konflikträdd och det alla andra hade körde jag också på, säger Axelsson. 

LÄS MER: Dick Axelssons stenhårda kritik mot svensk hockey i dag – slaktar SHL fullständigt: ”Det har försvunnit totalt”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev