SHL-pampen slår nu tillbaka – rasar efter Wikegård och experternas stora kritik: ”Det är över gränsen”

SHL-pampen slår nu tillbaka – rasar efter Wikegård och experternas stora kritik: ”Det är över gränsen”

Kritiken har haglat in mot domarna.
Nu slår domarbasen tillbaka mot det han kallar för ”lynchmobb”.
– Det har gått över gränsen, säger Tomas Thorsbrink.

Kritiken mot domarna har funnits där hela säsongen men i en av slutomgångarna till årets grundserie, i en match mellan Timrå och Luleå, så eskalerade det hela. Det var efter ett matchstraff på Luleås Juhani Tyrväinen som experterna fullständigt rasade mot domarna, som gjorde ett tydligt misstag.

Slår tillbaka mot experterna

Tyrväinen råkade vifta med en klubba mot huvudet på en domaren – reprisbilderna visade att det var 100 procent oavsiktligt – och efteråt bad domarna till och med om ursäkt för det inträffade. Men experterna var stenhårda ändå, och Niklas Wikegård menade bland annat att samtliga fyra som var på isen borde ha stängts av resten av säsongen.

220312 Luleås Juhani Tyrväinen pratar med Domare Richard Magnusson under ishockeymatchen i SHL mellan Växjö och Luleå den 12 mars 2022 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Wikegård var inte ensam om att rikta kritik, men var den som var i särklass hårdast i den – och nu slår SHL:s domarbas, Tomas Thorsbrink, tillbaka.

– Vi har absolut inga som helst problem att ta kritik, eller bli utmanade. Det hör till vårt jobb. Vi ska bedömas och ifrågasätt, säger Thorsbrink till Aftonbladet, och fortsätter:

– Men den här lynchmobbning är över gränsen. Jag tänker främst på domarna som utsätts, deras familjer och barn.

Brist på domare

Tomas Thorsbrink menar dessutom att svensk hockey har ett problem med återväxten av domare, och att det finns en brist. Experternas attacker hjälper inte.

– Självklart smittar det. Om man ser det ur ett större perspektiv så är SHL en liten del av svensk hockey. Men medialt är den allt. Allt som sker på högsta nivå smittar till de lägre nivåerna. Vi har en jättebrist på domare och ur ett rekryteringsperspektiv underlättar det inte. Är det sånt här jag kommer bli utsatt för om jag blir domare?, säger han.

181206 Cmores expert Niklas Wikegård inför ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Rögle den 6 december 2018 i Malmö. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Thorsbrink menar dessutom att kravställningen är för hög, och att bilden som målas upp av domarna är orättvis.

– Det är extremt sällan vi får höra att vi gjort något bra. Det sker i princip aldrig. När en domare gör ett misstag får vi i stället höra att den ska stängas av. Vi gör misstag hela tiden, spelare och tränare gör också misstag hela tiden. Om en spelare ska stängas av för det skulle vi inte ha några spelare kvar.

LÄS MER: Tre Kronors glädjebesked: Erik Karlsson öppnar för VM – detaljen som blir avgörande: ”Då är jag sugen…”

Få våra nyhetsbrev!