SHL-lagets prestigevärvning – svensken återvänder efter 145 NHL-matcher: ”En toppback i ligan”

Snacka om imponerande prestigevärvning.
I dag blev det klart att Joakim Ryan lämnar Nordamerika efter 145 NHL-matcher.
Nu återvänder han till Sverige och spel i SHL för första gången i hockeykarriären.

Det är helt klart en av de mer anonyma NHL-svenskarna som vi har. Joakim Ryan föddes i USA men har en svensk mamma i förre tennisstjärnan Catarina Lindqvist.

Lämnar NHL

Han har endast spelat ungdomshockey i Sverige och istället spenderat större delen av hockeykarriären i Nordamerika. Säsongen 2017/18 fick han göra NHL-debut för San Jose Sharks och har sedan dess representerat även Los Angeles Kings och Carolina Hurricanes i världens bästa hockeyliga.

Joakim Ryan, NHL
190416 Jonathan Marschessault of Vegas Golden Knights in action against Joakim Ryan of San Jose Sharks during the NHL Stanley Cup playoffs round of 16 game 4 between Vegas Golden Knights and San Jose Sharks on April 16, 2019 in Las Vegas. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87925

Sammanlagt har det blivit 24 poäng på 145 matcher i NHL och 83 poäng på 144 matcher i AHL för den 27-årige backen. Men nu blir han en riktig prestigevärvning till SHL till hösten.

Klar för SHL

I dag blev det klart att Ryan kommit överens med Malmö Redhawks och offentliggjorts som klubbens storvärvning. Svenskamerikanen har skrivit på ett ettårskontrakt med skåningarna och återvänder faktiskt till Malmö.

Joakim Ryan, NHL
190416 Joakim Ryan, Erik Karlsson and Brenden Dillon of San Jose Sharks during the NHL Stanley Cup playoffs round of 16 game 4 between Vegas Golden Knights and San Jose Sharks on April 16, 2019 in Las Vegas. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / 87925

Under mitten av 00-talet spelade han för klubbens ungdomslag.
– Jag är extremt laddad för att komma till klubben och tycker att det ska bli riktigt kul. Jag har så väl familj som bor i närområdet som en historik i klubben och jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till Malmö. Jag har alltid känt att det är Malmö som gäller om jag skulle flytta till Europa och jag tror att det är en bra plats för mig att fortsätta min karriär och utveckling. Jag är riktigt motiverad för det här, säger han i sin första intervju.

”Toppback”

Det blir även en kär återförening för Joakim Ryan och Malmös sportchef Patrik Sylvegård, som tränade honom som ung.
– Jag är både jätteglad och stolt över att Joakim väljer att komma tillbaka till Malmö. I honom kommer vi att få en toppback i ligan. Med sin spelskicklighet, starka skridskoåkning och stora rörlighet är han som klippt och skuren för hur vi vill spela. Vi ser honom som en nyckelspelare i alla spelformer. Jag hade äran att träna honom när han var i klubben som ung och har följt hans utveckling sedan dess. Nu ska det bli väldigt intressant att följa hans framfart hos oss, säger Sylvegård i ett pressmeddelande.

Senaste säsongen blev det bara fyra matcher i NHL och fyra matcher i AHL för Ryan. Men nu väntar spel i SHL för första gången i hockeykarriären.

Gillar du den här värvningen till SHL? Dela artikeln och säg vad du tycker!

LÄS MER: Svensk hockey i sorg – förre Frölundatalangen död i otäck olycka: ”Oerhört hemskt”

Få våra nyhetsbrev!