SHL-lagets jättekritik mot SM-slutspelet – har nu fått nog och vill förändra: ”Det är inte hållbart”

Det har riktats hård kritik mot hockeyns SM-slutspel.
Nu ger sig en ny SHL-klubb in i diskussionen och vill förändra upplägget.
– Vi tycker inte att det är hållbart, säger Luleås klubbdirektör Stefan Enbom till NSD.

SM-slutspelet är i full gång och fyra klubbar är kvar i uppgörelsen om årets Le Mat-pokal. Växjö, Skellefteå AIK, Frölunda och Örebro jagar nu den åtråvärda trofén och titeln som Sveriges bästa hockeylag 2023.

SM-slutspelet

Men vid sidan av isen riktas även hård kritik mot hela SM-slutspelet och hur upplägget ser ut just nu. Där man spelar varannan match hemma och borta, till skillnad mot hur både NHL och HockeyAllsvenskan gör med dubbla hemmamatcher och dubbla bortamatcher på raken de fyra första matcherna av en slutspelsserie.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Frölunda, SHL, hockey
230402 Frölundas Filip Hasa jublar med lagkamrater efter att han gjort 3-2 under semifinal två i SHL mellan Frölunda och Växjö den 2 april 2023 i Göteborg . Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0453

Skånelaget Rögle reagerade starkt när man åkte ut mot norrländska Skellefteå i kvartsfinalen efter sex matcher. Där klubbdirektören Daniel Koch var högst kritisk till slutspelsupplägget och nu ger sig en ny klubb in i debatten.

LÄS MER: Makalösa hyllningarna till Frölunda-stjärnan efter showen – alla säger nu precis samma sak: ”Bäst i Europa”

Kritik mot SHL

Luleå fick nyligen lämna SM-slutspelet i kvartsfinalen efter sju matcher mot Växjö Lakers. Nu vädrar klubbdirektören Stefan Enbom sitt missnöje mot upplägget i slutspelet och hur oerhört kostsamt det är för klubben med alla resor runt om i Sverige.
– Det blev knappt något över varken för Växjö eller oss på grund av att det är oerhört dyrt att nyttja charterflyg, säger Enbom till lokaltidningen NSD.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Luleå, SHL, hockey
230328 Luleås Juhani Tyrväinen deppar efter kvartsfinal sju i SHL mellan Växjö och Luleå den 28 mars 2023 i Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN / COP 144 / JO0176

Luleåchefen meddelar att snittkostnaden för en chartrad flygresa landar på runt en halv miljon kronor och eftersom matcherna spelas varannan dag blir det både stressigt och dyrt att boka flygresorna.

Vill nu förändra

Nu vill klubben göra precis som Rögle och ändra upplägget till det som NHL och HockeyAllsvenskan använder sig av med hemma, hemma, borta, borta, hemma, borta, hemma.
– Vi har 100 procent samma uppfattning som de (Rögle) har. Vi tycker inte att det är hållbart miljömässigt att hålla på med en chartercirkus. Dessutom blir det ofantligt dyrt. Historiskt har slutspelen alltid varit vårt sätt att göra ett bra ekonomiskt resultat. Men om man, som det är nu, ska betala en halv miljon för att åka charterflyg så blir det inte många kronor över, säger Enbom i intervjun.

LÄS MER: Erik Karlsson nära magiska drömgränsen efter ny jättesuccé – kan bli först på 31(!) år att lyckas i NHL

Om SHL ändrar upplägget i SM-slutspelet skulle det få betydligt lägre kostnader för alla lagen.
– De blir väsentlig lägre. Då kan vi förmodligen också åka reguljärt i högre grad. Det är miljonbesparingar i ett slutspel för klubben, säger klubbdirektören till tidningen. 

Den här frågan kommer att tas upp för diskussion inför kommande SHL-säsongen och Luleå hoppas nu kunna få med sig majoriteten av klubbarna i svenska högstaserien.

Håller du med om den här kritiken? Dela artikeln och säg din åsikt!