Erik Karlsson nära magiska drömgränsen efter ny jättesuccé – kan bli först på 31(!) år att lyckas i NHL

Det har gått tolv år sedan en svensk nådde 100 poäng i NHL.
Men nu är Erik Karlsson nära. Riktigt nära.
Svensken fortsätter att dominera och stormar mot drömgränsen.

Det är inte det lättaste, det som Erik Karlsson gjort den här säsongen. Han spelar i ett av NHL:s sämsta lag och våren har varit ett fullständigt haveri för San Jose Sharks. Det var länge sedan laget blev definitivt uträknade för slutspel, och förlusterna har lagts på rad.

Nya jättesuccén

Men Erik Karlsson har fortsatt att dominera, och han är solklar favorit att vinna Norris Trophy, priset till NHL:s bästa back, senare under året. För det han gör saknar nästan motstycke i den moderna NHL-historien. Karlsson hade ytterligare en poäng i natt när Sharks förlorade med 3-4 mot Colorado Avalanche. Han står därmed på 96 poäng, fördelat på 22 mål och 74 assist, med fem matcher kvar av grundserien.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson looks on during the third period against the Los Angeles Kings during an NHL hockey game in San Jose, Calif., Monday, Jan. 17, 2022. (AP Photo/Darren Yamashita)

Erik Karlsson behöver således bara göra fyra poäng på de matcherna – ett snitt som han slår med råge – för att nå den fullständigt magiska drömgränsen på 100 poäng. Och det hör inte direkt till vanligheterna. Den senaste svensken att nå 100 poäng i NHL var Daniel Sedan, under säsongen 2010-2011. Det har gått tolv långa år sen sist, men nu talar alltså allt för att Karlsson når dit. 

LÄS MER: Makalösa hyllningarna till Frölunda-stjärnan efter showen – alla säger nu precis samma sak: ”Bäst i Europa”

Kan bli först på 30 år

Och än mer imponerande är att han gör det som back. Karlsson slår redan rekord som den svenska back med flest poäng under en enskild NHL-säsong någonsin, men skulle han nå 100 poäng blir han dessutom den första backen i hela NHL att nå tresiffrigt med poäng sedan Brian Leetch gjorde det med New York Rangers – 1992. Karlsson är dessutom inte ensam svensk att nå dessa svindlande höjder denna säsong.

San Jose Sharks defenseman Erik Karlsson (65) reacts after a penalty was called against the Calgary Flames in the first period of an NHL hockey game Sunday, Dec. 18, 2022, in San Jose, Calif. (AP Photo/Josie Lepe)

Elias Pettersson gjorde ett mål för Canucks i 2-5-förlusten mot Seattle Kraken i natt, och det betyder att han totalt svarat för 97 poäng den här säsongen. Elias Pettersson har även han fem matcher kvar att spela, och mycket talar således för att vi kommer ha två(!) svenskar över drömgränsen när säsongen sammanfattas. Lägg där till att båda, i teorin, kan vara aktuella för VM-spel under våren.

LÄS MER: Mats Sundins starka erkännande om Börje Salmings sista tid – och känslosamma orden från frun