Sam Hallam säger nu det som alla tänker om domarna när Tre Kronor föll mot USA i hockey-VM

Sam Hallam säger nu det som alla tänker om domarna när Tre Kronor föll mot USA i hockey-VM

Sverige förlorade gruppfinalen mot USA i förlängningen.
Efteråt var det stor besvikelse och kritik mot domarna i svenska lägret.
Förbundskaptenen Sam Hallam säger nu det som alla tänker om domarinsatsen.

Gruppfinalen mellan Sverige och USA i den sista gruppspelsmatchen blev oväntat stökig och starkt påverkad av många utvisningar. När det väl spelades hockey var USA det bättre laget och lyckades vinna med 4-3 efter förlängning.

Svensk förlust

Därmed blev amerikanerna gruppetta och Tre Kronor tvåa i gruppen inför VM-slutspelet. Men efter matchen finns det en hel del att säga om domarinsatsen när Sverige åkte på sin allra första förlust i årets hockey-VM.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sam Hallam, Tre Kronor
230523 Head coach Sam Hallam of Sweden in mixed zone after the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Sweden and USA on May 23, 2023 in Tampere. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0479

Det blev rejält irriterat redan efter fem minuters spel när USA:s Michael Eyssimont delade ut en ful och onödig knätackling på Tre Kronor-backen Rasmus Sandin, se videon här nedanför. Svensken fick lämna isen med stor smärta och amerikanen fick lämna matchen med matchstraff.
– Den är ful, det är knä mot knä och den tar ju illa. Sedan vad intentionen är vet jag inte. Det blir inget bra i varje fall, säger förbundskaptenen Sam Hallam till HockeySverige om överfallet.

LÄS MER: Svenska dundersågningen efter förlusten mot USA – här är stenhårda orden i hockey-VM

Hallams kritik

Svenske förbundskaptenen riktar efter matchen kritik mot domarteamet och säger det som alla tänker om domarinsatsen. För han tycker att det blev alldeles för mycket utvisningar då det inte var en särskilt ful match.
– Jag tyckte inte det. Visst, den tacklingen är inte snygg men sedan var det inte speciellt fult förutom att domarna tyckte att det var fult. Det var mycket utvisningar åt båda håll i första perioden där som jag bara tyckte rev sönder och satte spelarna i en konstig sits där ingen visste riktigt vad som gällde. Sedan blev det bättre från domarnas sida och då fick vi spela hockey om det i varje fall, erkänner Hallam i intervjun.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Sverige, hockey-VM
230523 Lucas Raymond of Sweden in pain during the 2023 IIHF Ice Hockey World Championship group stage game between Sweden and USA on May 23, 2023 in Tampere. Photo: Joel Marklund / BILDBYRÅN / kod JM / JM0479

 Det blev också uppretat i slutet av matchen när Lucas Raymond fick en motståndarklubba i ansiktet och slog ut en tand på isen. Först blev det utvisning men den plockades sedan bort till förlängningen efter videogranskning.
– Jag ska vara försiktig där. Jag tror att jag har koll på reglerna i den svenska hockeyligan men jag har inte full koll på alla detaljer i den internationella regelboken. Jag vet att hemma i Sverige så är det inte hög klubba om det är en ”follow through” på ett målskott och det är möjligt att de internationella har det över hela isen. Jag är inte expert, det finns säkert många som kan reglerna bättre. Det är ju det bedömningen är, att det är en ”follow through” på en passning eller puckrörelse och då väljer de att ta bort utvisningen på grund av det, förklarar Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam för hockeysajten.

LÄS MER: Leo Carlssons nya storsuccé i hockey-VM – är nu lika bra som självaste ikonen Jaromir Jagr

Här näst väntar nu Lettland i VM-kvartsfinalen för svensk del. Jakten på VM-medalj fortsätter vidare för Tre Kronor i årets hockey-VM.

Vad tycker du om domarinsatsen under Sverige-USA? Dela artikeln och säg din åsikt!

Se videon: