Så nära var Henrik Lundqvist att aldrig draftas i NHL – fem ord förändrade precis allt: ”Det var så ologiskt…”

Henrik Lundqvist gjorde 15 säsonger i New York Rangers.
Det var nära att han aldrig ens draftades, avslöjar nu tidigare ledare i klubben.
– Det var så ologiskt, säger den tidigare assisterande general managern Don Maloney.

Henrik Lundqvist har meddelat att han avslutar sin sagolika karriär, och när han nu lägger benskydden på hyllan så gör han det som en av Sveriges störta genom tiderna, och det står redan nu klart att hans tröja kommer att hissas i New York Rangers hemmaarena. Det var just där som Lundqvist gjorde hela 15 säsonger, och där han år efter år visade att han ständigt är en av världens bästa målvakter.

Nära att bli odraftad

Men det var långt ifrån självklart att det skulle bli en sådan enastående karriär. Under draften år 2000 valdes Lundqvist sent – och det var faktiskt nära att han inte blev vald över huvud taget. Rangers hade redan draftat en målvakt, Brandon Snee, i femterundan, när det nu plötsligt närmade sig sjunderundan.

– Vi hade ingen målvakt då som vi verkligen gillade. Så när det var dags för den sjunde rundan sa vi att vi verkligen borde fundera på en ny keeper, säger Don Maloney, dåvarande assisterande general manager i Rangers, till ESPN.

051005 Ishockey, NHL, New York Rangers: Henrik Lundqvist, vid Madison Square Garden. © Bildbyrån

Don Maloney berättar att han då satt bredvid Martin Madden, som var huvudansvarig för klubbens scouting, och Christer Rockström, som var ansvarig för den europeiska scoutingen. Maloney sneglade över på Rockströms anteckingsblock, och såg att samtliga namn utom ett var överstruket: Henrik Lundqvists. Maloney frågade Rockström om det faktiskt var hans främsta europeiska målvakt som fortfarande inte blivit vald, och svaret var ja.

Då förändrades allt

Men anledningen till att Lundqvist inte valts, trots Rockströms rekommendationer, var att Martin Madden inte hade gillat Lundqvist, och slagit ner idén.

– Det var så ologiskt. Christer hade alltid gjort bra val, varför skulle vi inte ta den här Lundqvist, minns Maloney.

061129 Ishockey, NHL, New York Rangers: Henrik Lundqvist, målvakt. © Bildbyrån

Maloney säger dock att Martin Madden hade rätt i att tveka – men det hela löste sig relativt snabbt.

– Till hans försvar – och anledningen till att Henrik föll så lågt i draften – så var Henrik inte bra i den sista turneringen som scouterna får se. Men Martin sa plötsligt: ”Okej då, vi tar honom”. Christer vände sig om mot mig och sa: ”Jag kan inte tror det – varför försöker du sätta mig i knipa med min chef!?”, säger Maloney.

Martin Madden ändrade sig dock snabbt om Lundqvist.

– Martin åkte till Sverige den hösten, efter att vi draftat Henrik, och ringde mig direkt: ”Don, jag tror att vi har en hyfsad målvakt här”, säger Maloney.

Och Brandon Snee, målvakten som Rangers valde två draftomgångar före Lundqvist? Han var aldrig nära att slå sig in i Rangers, och avslutade sin karriär bara fyra år senare.

LÄS MER: Elias Pettersson avslöjar nu – så fick han ett av NHL:s mest fruktade skott: ”Skulle säga att jag är en nörd…”

Få våra nyhetsbrev!