Så förändras HockeyAllsvenskan helt och hållet – SHL-kvalet blir väldigt annorlunda: ”Vi känner oss nöjda”

HockeyAllsvenskan görs om i grunden.
Nu ska serien få ett helt nytt upplägg för kvalspelet.
– Vi har diskuterat fram den här modellen med alla klubbar och känner oss trygga och nöjda med lösningen, säger Stephan Guiance, VD för HockeyAllsvenskan.

Redan från och med nästa säsong är lagen i HockeyAllsvenskan garanterade en uppflyttning till SHL. Men det kommer då bara att finnas en SHL-plats i potten av kvalspelet, istället för två som tidigare år.

Nytt i Allsvenskan

Därför kommer SHL-kvalet att bli helt annorlunda nästa säsong. Nu har ligan avslöjat exakt hur det nya upplägget blir från och med säsongen 2020/21 i ett pressmeddelande.

Björklöven, HockeyAllsvenskan
200312 Björklövens Olle Liss, Zach Palmquist och Oliver Larsen jublar efter 0-1 under ishockeymatchen i Hockeyallsvenska finalen mellan Modo och Björklöven den 12 mars 2020 i Örnsköldsvik. Foto: Erik Mårtensson / BILDBYRÅN / Cop 222

Det kommer att bli ett slutspel där hela tio allsvenska lag gör upp om SHL-uppflyttningen. Och det påminner väldigt mycket om nuvarande SM-slutspelet.

Så blir SHL-kvalet

Där de sex bästa lagen i HockeyAllsvenskan går direkt till kvartsfinal. Medan 7-10 får spela åttondelsfinal mot varandra först.

AIK, HockeyAllsvenskan
200228 AIK:s spelare jublar med Emil Aronsson efter 1-2 under ishockeymatchen i hockeyallsvenskan mellan AIK och Modo den 28 februari 2020 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

En annan avgörande detalj är att de högst rankade lagen får välja motståndare i både kvarts- och semifinal. Sedan spelas den allsvenska finalen i bäst av sju matcher och vinnaren går direkt upp i SHL.

Det blir även ett annorlunda nedflyttningskval där de två sista lagen i HockeyAllsvenskan möts i ett så kallat ”playout” i bäst av fem matcher. Vinnaren får fortsätta spela i HockeyAllsvenskan kommande säsong och förloraren åker direkt ned till HockeyEttan.
– Vi har diskuterat fram den här modellen med alla klubbar och känner oss trygga och nöjda med lösningen. Vi har kvar många streck i tabellen och placeringarna i tabellen blir av stor betydelse, inte minst då högre tabellplaceringar genererar fler hemmamatcher i ett slutspel, säger Stephan Guiance, VD för HockeyAllsvenskan, i ett officiellt uttalande.

Nya kvalspelet:

Lag 1-6: Spelar slutspel och går in i kvartsfinal. Lag 1 får välja motståndare först, sedan lag 2, därefter lag 3 och lag 4 får möta laget som kvarstår från åttonelsfinalerna. De högst rankade lagen har hemmaplansfördel hela slutspelet. Vinnaren i finalen går direkt upp till SHL.

Modo, HockeyAllsvenskan
200310 Modo jublar efter Henrik Björklunds 2-1 mål under ishockeymatchen i Hockeyallsvenska finalen mellan Björklöven och Modo den 10 Mars 2020 i Umeå. Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN / Cop 230

Lag 7-10: Spelar slutspel och går in i åttondelsfinal. Lag 7 möter lag 10 och lag 8 möter lag 9. Lag 7 och lag 8 har hemmaplansfördel. Vinnarna till kvartsfinal.

Lag 11-12: Spelat klart och stannar i HockeyAllsvenskan.

Lag 13-14: Spelar playout i bäst av fem matcher där vinnaren stannar kvar och förloraren åker ur. Lag 13 får hemmaplansfördel.

LÄS MER: Stora NHL-stjärnan kan nu offras – för svenskarna Erik Karlsson och Jonathan Dahlén: ”Kan vara värt det”

Få våra nyhetsbrev!