Robin Lehners kritik mot hela NHL – efter ärliga orden om sin mentala ohälsa: ”Det är sjukt mycket problem”

Robin Lehner har varit öppen med sin mentala ohälsa.
Nu kritiserar han NHL.
– Jag har varit i ligan i tio år nu och det är sjukt mycket problem, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Robin Lehner har länge ansetts vara en av världens bästa hockeymålvakter, och de senaste säsongerna har han verkligen bevisat det genom storspel och fina siffror i statistiken. Men det är för någonting helt annat, vid sidan av isen, som svenskstjärnan uppmärksammats som mest.

Kritiken mot NHL

För cirka två år sedan öppnade Lehner upp om sin kamp mot mental ohälsa, och har varit extremt öppen med att han stundtals under karriären mått dåligt. Lehner lever med ADHD och bipolaritet, och är även öppen med att han tidigare under karriären haft såväl alkohol- som drogmissbruk.

Vegas Golden Knights left wing William Carrier (28) celebrates with goaltender Robin Lehner after defeating the New Jersey Devils in an NHL hockey game Tuesday, March 3, 2020, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Lehner skrev nyligen ett femårskontrakt med Vegas Golden Knights värt 223 miljoner kronor, men menar samtidigt att kontraktet hade varit värt mer om han inte varit så öppen med sin mentala ohälsa. Han kritiserar även NHL för en hel del problem.

– Jag känner ingen bitterhet på det sättet, men jag tror bara ligan i sig har sina problem. Vi kan alla låtsas att alla mår så jävla bra och att det inte är några problem hos folk, men jag har varit i ligan i tio år nu och det är sjukt mycket problem med olika saker och ting och så ska världen låtsas som att det inte är det. Skillnaden är att jag var öppen och ärlig med det. Jag är inte den förste och inte den siste som har den här typen av problem och så … det är väl lite bittert på det sättet ibland, men det är inte så mycket att älta, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

”Hur fan ska man då lösa det?”

Lehner har under de senaste säsongerna flyttat runt bland fyra olika klubbar.

– Det blev som det blev för mig i Buffalo – det var bra för mig att komma därifrån. Sedan, på Long Island, var det väl lite surt att det inte löste sig för jag gillade det där. Sedan i Chicago blev det som det blev. De gick ju plötsligt in i en ”rebuild” och jag gillade Chicago som fan, men till slut så hamnade jag här i Vegas som är det bästa stället jag hamnat på än så länge, så det löste ju sig ändå, säger han.

Chicago Blackhawks goaltender Robin Lehner (40) hangs his head after a Colorado Avalanche goal during the first period of an NHL hockey game Saturday, Nov. 30, 2019, in Denver. (AP Photo/Jack Dempsey)

Lehner är dock övertygad om att hans öppenhet hjälper andra i liknande situation.

– Ja, det är redan fler som har börjat prata – och jag tror att det har börjat vända lite i NHL. För folk som har problem så är det viktigt att de ska våga ta hjälp – för annars blir problemet mycket värre. Vi måste etablera en miljö då man kan prata om sina problem utan att bli bestraffad för det. Alla har problem med sin psykiska hälsa någon gång i livet – och om man inte vågar prata om det, hur fan ska man lösa det då?.

LÄS MER: Robin Lehners helt ärliga ord – om missnöjet mot nya kontraktet värt 223 miljoner: ”Ska vara mycket större”

Få våra nyhetsbrev!