Robin Lehners helt ärliga ord – om missnöjet mot nya kontraktet värt 223 miljoner: ”Ska vara mycket större”

Robin Lehner skrev på ett nytt mosterkontrakt med Vegas Golden Knights.
Men han tycker att han förtjänar mer än de 223 miljoner kronor som avtalet är värt.
– Det får konsekvenser när man visar sina svaga sidor, säger han i podcasten ”Släpp Sargen”.

Robin Lehner har under de senaste säsongerna varit en av NHL:s bästa målvakter. Efter två succéartade säsonger i Buffalo Sabres så hamnade svenskstjärnan, inför säsongen 2018/2019, i New York Islanders, där han växte fram till en riktigt hyllad bjässe.

Gjort stor succé

Men Lehner kunde inte komma överens om ett nytt kontrakt med klubben, och lämnade förra sommaren i stället för spel i Chicago Blackhawks, där succén bara fortsatte. Trots att laget underpresterade så visade Lehner upp storspel och fina siffror, vilket ledde till en flytt till Vegas Golden Knights i februari, och under sommaren var han en av de bästa målvakterna i slutspelet.

Vegas Golden Knights left wing William Carrier (28) celebrates with goaltender Robin Lehner after defeating the New Jersey Devils in an NHL hockey game Tuesday, March 3, 2020, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Men Lehner har vid sidan av framgångarna på isen även fått enorm uppmärksamhet för sin öppenhet om sin psykiska ohälsa. Svensken har berättat om sitt liv med ADHD och bipolaritet, och att han tidigare under karriären haft problem med alkohol- och drogmissbruk.

Kritiken mot kontraktet

Lehner skrev tidigare under hösten på ett nytt femårskontrakt med Golden Knights, värt hela 223 miljoner kronor, men i podcasten ”Släpp Sargen”, med hockeyprofilen Robin Figren och humorprofilen Niclas Norlindh, så berättar Lehner att hans lön hade varit större om han varit mindre öppen om sin mentala ohälsa.

– Så är det, 100 procent. Så är det även med det kontraktet jag fick nu. Jag är jättetacksam över att det blev färdigt och så, men mitt kontrakt ska ju vara ganska mycket större än vad det blev, men det får konsekvenser när man visar sina svaga sidor, men jag känner att personligen så har jag vänt det till en styrka, säger han i podcasten, och fortsätter:

– Statistiken genom mina tre, fyra, fem senaste år har varit i toppen av ligan och ändå har jag fått dåliga erbjudanden – och det har alltid varit ”pushat” till det vid sidan av isen. Det är det som jag fått ta mig igenom.

Chicago Blackhawks’ goaltender Robin Lehner speaks to the media during the NHL hockey team’s convention in Chicago, Friday, July 26, 2019. (AP Photo/Amr Alfiky)

Robin Lehner har, sedan flytten till Nordamerika 2010, hunnit representera hela fem NHL-klubbar. När han skrev kontraktet så jublade Lehner dessutom över faktumet hur viktigt stabilitet är för en med bipolär sjukdom.

– Skönt att vi kunde få till det till slut och förhoppningsvis har jag några år kvar efter det också. Så det är skönt – jag har ju härjat runt en hel del här nu de senaste fem åren fram och tillbaka, av lite olika anledningar, så det är skönt för familjen. Jag säger det ofta att min son fyllde precis sex år och han har fem olika hockeytröjor, så det är dags för han att få landa lite, säger han.

”Har varit kaotiskt”

Nu förbereder sig målvaktsstjärnan för en ny säsong med sitt Golden Knights, som klassas som en av de stora favoriterna till att ta hem Stanley Cup.

– Nu försöker vi mest att landa och hitta någonstans att bo och fokusera på nästa säsong – när den nu är. Det har varit ganska kaotiskt de senaste sex, sju månaderna om jag ska vara ärlig. Nu försöker jag bara få ordning på allting och börja om lite, säger han.

LÄS MER: Henrik Lundqvist avslöjar tårarna efter beskedet att lämna New York Rangers: ”Extremt känslosamt”

Få våra nyhetsbrev!