Rikard Grönborgs första ord efter att ha fått sparken – berättar nu sanningen om uppbrottet: ”Blev förvånad”

Under mellandagarna fick förre Tre Kronor-förbundskaptenen Rikard Grönborg sparken i Schweiz.
Nu berättar han för första gången om vad som egentligen hände.
– Jag blev först förvånad – sedan besviken, säger han till schweiziska sajten Blick.

Han var med och vann JVM-guld 2012 men det stora internationella genombrottet för Rikard Grönborg kom som förbundskapten för Tre Kronor. Och gjorde stor succé när Sverige vann två raka VM-guld 2017 och 2018.

Grönborg sparkad

Därefter har Grönborg varit en av svensk hockeys mest profilerade tränare ute i den stora hockeyvärlden. Senaste fyra säsongerna har 54-åringen varit huvudtränare i Schweiz för storklubben ZSC Lions.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Rikard Grönborg, hockey
221004 Head Coach Rikard Grönborg of ZSC Lions during the CHL game between Rögle and ZSC Lions on October 4, 2022 in Ängelholm. Photo: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0158

Förra säsongen blev det en snöplig förlust mot Zug i finalserien där Lions tappade en 3-0-ledning till 3-4 i matcher. Den här säsongen blev laget också utslaget i CHL av Skellefteå AIK och låg på en tredjeplats i ligan när det plötsliga beskedet kom under mellandagarna.

LÄS MER: Juniorkronornas jätteilska i natt – rasar mot detaljen som kan ha dödat guldchanserna: ”Extra smärtsamt”

”Blev besviken”

Då Grönborg och hans assisterande tränare Peter Popovic och Johan Andersson fick sparken av ZSC Lions. Nu berättar svenske huvudtränaren för första gången om det tuffa beskedet.
– Jag blev först förvånad – sedan besviken. Det finns två sätt att tolka detta på: Det analytiska, logiska sättet samt det känslomässiga sättet. Min analytiska sida säger att jag anställdes för att göra den här klubben bättre. När jag kom till Zürich var det rätt oroligt och de hade precis missat slutspel. Under mitt första år var vi det bästa laget i ligan men tyvärr blev det inget slutspel på grund av pandemin, säger Grönborg till schweiziska sajten Blick.
– Och den känslomässiga biten. Det är jobbigt att behöva lämna nu då jag är väldigt knuten till laget. Laget har kvaliteten för att vinna titeln och de kommer att nå sin topp under den sista tredjedelen av säsongen.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Rikard Grönborg, hockey
211123 Rikard Grönborg, head coach, of Zurich during the CHL game between Rögle and ZSC Lions on November 23, 2021 in Ängelholm. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN / COP 240 / MA0116

Enligt uppgifter ska relationen mellan Grönborg och sportchefen Sven Leuenberger har varit ansträngd och en stor anledning till uppbrottet.
– Vi är båda proffs. Jag var anställd som tränare och gav min åsikt som tränare, Sven är sportchef och har sin åsikt som sportchef. Även om vi inte alltid delade samma åsikter så var det produktivt och vi behandlade varandra med respekt, säger Grönborg i intervjun.

LÄS MER: Jätteryktet: Efter Leksands nobb – nu vill ligarivalen värva VM-guldhjälten med över 500 NHL-matcher

Rikard Grönborg verkar redan ha gjort klart med nytt jobb till nästa säsong. Då han uppges ha kommit överens med den finska storklubben Tappara.

Vad tycker du om att Rikard Grönborg fick sparken? Dela artikeln och säg din åsikt!