Juniorkronornas jätteilska i natt – rasar mot detaljen som kan ha dödat guldchanserna: ”Extra smärtsamt”

Juniorkronornas jätteilska i natt – rasar mot detaljen som kan ha dödat guldchanserna: ”Extra smärtsamt”

Sverige var 39 sekunder ifrån JVM-final.
Efter att ha förlorat mot Tjeckien rasar man mot ett domslut som hade kunnat förändra allt.
– I efterhand är det surt, säger förbundskapten Magnus Hävelid.

Sveriges Ludvig Jansson, som varit en poängkung under JVM, gjorde ytterligare ett mål när han gav Sverige ledningen i semifinalen mot Tjeckien. Målet såg länge ut att räcka till en final, då ställningen fortfarande var 1-0 när en minut återstod av matchen.

Svenska ilskan

Men med 39 sekunder kvar av matchen hände det som inte fick hända. Tjeckien kvitterade, och med 50 sekunder kvar av förlängningsperioden så avgjorde man dessutom. Sverige hade mängder av chanser att avgöra matchen under ordinarie tid, och i förlängning, men lyckades aldrig göra ett andra, avgörande mål.

230104 Fabian Lysell of Sweden looks dejected after the 2023 IIHF World Junior Championship semifinal between Czech Republic and Sweden on January 4, 2023 in Halifax. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Efteråt var det besvikna miner och förkrossade spelare – men även frustrerade sådana. När dryga två minuter återstod av förlängningen så föll Noah Östlund i offensiv zon. Hela svenska lägret ville ha en tripping-utvisning, men domaren höjde aldrig på sin arm. Kort senare kunde alltså Tjeckien avgöra. Men Sverige tycker att man borde fått chansen att spela numerärt överläge, som i sådana fall troligtvis hade kunnat avgöra matchen.

– För mig är det en tripping. Men domaren kanske såg något annat, det är ju tråkigt. Men det finns inget att göra nu, säger Östlund till Expressen.

LÄS MER: Tomas Holmströms nya satsning – 10 år efter avskedet från ishockeyn: ”Vet inte riktigt vad jag gett mig in på”

”Extra smärtsamt”

Men Ludvig Jansson var inte lika försiktig. Han menade att utvisningen var solklar.

– Jag tycker så klart som alla andra svenskar att det ska vara en utvisning. Jag hörde inget från domaren, men det borde ha varit en utvisning, säger han.

230104 Fabian Lysell and Calle Odelius of Sweden looks dejected after the 2023 IIHF World Junior Championship semifinal between Czech Republic and Sweden on January 4, 2023 in Halifax. Photo: Simon Hastegård / BILDBYRÅN

Han får även medhåll av förbundskapten Magnus Hävelid. Han tycker att det var ”extra smärtsamt” att domaren släppte den, och att det sedan avgjordes.

– Där önskar man sig en utvisning, men jag hade på känn att domarna mer eller mindre skulle låta spelet gå. I efterhand är det surt, vi ville ha med oss den. Men jag vill inte skylla någonting på den heller.

LÄS MER: Stina Nilssons ärliga ord om framtiden inom skidskytte – pekar ut stora problem: ”Det är mest utmanande”