Rasmus Dahlins monsterstart på nya NHL-säsongen – svenskstjärnan är nu delad etta genom alla tider(!)

Rasmus Dahlins start på säsongen är något utöver det vanliga.
I natt blev det ett nytt mål – och en ny mäktig notering.
Svensken är nu delad etta genom alla tider i NHL.

Det var inte direkt med låga förväntningar på sig som Rasmus Dahlin klev in i NHL. Dahlin blev den första svenske draftettan sedan Mats Sundin och levererade direkt för Buffalo Sabres. Dahlin har fått mer och mer förtroende för varje säsong och räknas nu in som en av ligans absolut bästa backar, i ett Sabres som ser bättre och bättre ut för varje säsong.

Nya mäktiga målet

Rasmus Dahlin förväntas ta ytterligare kliv den här säsongen, såväl i poängproduktion, ledarskap och i att vinna matcher för Sabres. Och starten på säsongen pekar definitivt på att han är redo att axla ansvaret. Buffalo har de senaste åren varit känt för att vara lite av en slagpåse, som är långt ifrån att slåss om slutspelsplatser – men i år ser det annorlunda ut, och mycket är tack vare Rasmus Dahlin.

Buffalo Sabres’ Casey Mittelstadt (37), Victor Olofsson (71) and Rasmus Dahlin (26) celebrate a goal against the Edmonton Oilers during the first period of an NHL hockey game Tuesday, Oct. 18, 2022, in Edmonton, Alberta. (Jason Franson/The Canadian Press via AP)

Buffalo vann sin säsongspremiär mot Ottawa med 4-1, förlorade därefter en tät match mot topptippade Florida med 3-4 – men studsade tillbaka i natt och vann mot Edmonton Oilers. Men vad har de tre inledande matcherna gemensamt? Rasmus Dahlin har, från sin backposition, gjort mål i samtliga. Det hör definitivt inte till vanligheterna att backar inleder säsongen så målglatt, och faktum är att det bara är en handfull spelare som gjort det under hela NHL-historien.

LÄS MER: Tomas Holmström utser den bästa han spelat med – nobbar Lidström, Zetterberg och alla andra svenskar

I topp i historien

Enligt NHL:s officiella statistikkonto är nu Dahlin delad etta på listan över backar med mål i flest matcher under en säsongsinledning. Att göra mål i samtliga tre inledande matcher har även gjorts av svenskarna Victor Hedman och Calle Johansson, men skulle Dahlin näta i en fjärde raka match så skriver han historia, som första back någonsin att göra så. Och det säger ju en hel del om vilken sanslös start på säsongen han haft.

Buffalo Sabres defenseman Rasmus Dahlin (26) celebrates his goal during the second period of an NHL hockey game against the New Jersey Devils, Sunday, Jan. 31, 2021, in Buffalo, N.Y. (AP Photo/Jeffrey T. Barnes)

Rasmus Dahlin har under de tre matcherna även noterats för en assist, och således står han på fyra poäng på tre spelade matcher, vilket är ett snitt att imponeras över. Dahlin har dessutom en istid på drygt 25 minuter i snitt under inledningen av säsongen, vilket också säger en hel del om det enorma förtroendet som han får i Sabres.

Utöver Dahlin har även Mika Zibanejad och Elias Pettersson inlett säsongen alldeles strålande – och det ser ut att bli en underbar svenskvinter i NHL.

LÄS MER: Enorma hyllningar till Elias Pettersson – nådde mäktig milstolpe i NHL och är nu tvåa i hela Canucks-historien