Tomas Holmström utser den bästa han spelat med – nobbar Lidström, Zetterberg och alla andra svenskar

Tomas Holmström utser den bästa han spelat med – nobbar Lidström, Zetterberg och alla andra svenskar

Detroit Red Wings-legendaren Tomas Holmström har spelat med flera av de allra främsta NHL-svenskarna genom tiderna.
Men här får de nobben – när ”Homer” utser den bästa han någonsin spelat med.

Han var långt ifrån snabbast på skridskorna. Han stod inte för de fräckaste dragningarna. Han skott? Nja, av de 243 målen kom ytterst få från någon distans att tala om.

Vann fyra Stanley Cup

Men ändå såg Tomas Holmström till att stanna i NHL under 15 säsonger, alla i samma klubb. Han spelade över 1000 matcher och utöver de 234 målen blev det 287 assist. Och framför allt: FYRA Stanley Cup-segrar, OS-guld och SM-guld med Luleå.

961201 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings – Florida Panthers, 2-4: Tomas Holmström, Detroit. Foto: BILDBYRÅN

Tomas Holmström är en av våra största och det som tog honom till toppen var framför allt hans fullständigt orädda spel framför motståndarnas mål.

Bar specialskydd för ryggen

”Homer” tog kopiösa mängder stryk. Ni minns säkert att Holmström spelade med ett specialdesignat ryggskydd för att dämpa smällarna från alla crosscheckings som delades ut av Chris Pronger, Derian Hatcher och de andra backbusarna.

Holmströms spelstil blev också det perfekta komplementet till de andra spelarna i Red Wings. Den svenske hockeykrigaren har ju som bekant inte saknat skickliga medspelare i Detroit.

Thomas Holmström, Detroit Red Wings
031126 Ishockey, NHL, Detroit Red Wings: Tomas Holmström. © Bildbyrån – 27204 D

Holmström är själv inte invald i Hall of Fame, men det känns som hälften av hans gamla medspelare är det. Eller i alla fall ligger på gränsen.

I stället för att rabbla alla stora namn kan vi ju kolla på Detroits laguppställning från ETT år. Ta 2002, när Red Wings hade Yzerman, Fedrov, Lidström, Hasek, Hull, Shanahan, Robitaille, Larionov, Chelios och en ung Datsyuk samtidigt.

Spelat med många svenskar

Holmström har ju också spelat med mängder av skickliga svenskar. Förutom Nicklas Lidström, även Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall, Johan Franzén, Mikael Samuelsson, Andreas Lilja…listan är lång.

Så när Holmström utser den bästa han spelat med, så borde det bli en svensk?

Nej, faktiskt inte. Och inte heller Steve Yzerman eller Sergei Fedorov.
Utan:
– Igor Larionov. Kedjan vi hade med mig, Larionov och Darren McCarty funkade väldigt bra, sa Holmström i en intervju med Expressen.

LÄS MER: Ingen räknade med att kämpen Tomas Holmström skulle få lägga straff – hans svar får publiken i extas