Profilens stora utspel – vill nu stänga ner hela SHL: ”Folk dör och vi ska kriga för att hålla igång hockeyn?”

Ett stort coronautbrott i Malmö Redhawks.
Då reagerar sportchefen Patrik Sylvegård.
– Hela världens står i brand och folk dör och vi ska kriga för hålla igång hockeyn?, säger han till SVT.

För snart ett år sedan tvingades SHL att stängas ner i förtid, redan innan grundserien hunnit spelas färdigt, då coronaviruset nådde Sverige. Då stängdes serien ner i förtid, och ingen mästare korades, och sedan den nya säsongen väl drog igång i höstas så har det varit stora förändringar mot vad vi är vana med.

Pausar verksamheten

Ingen publik tillåts på matcherna, men det är framför allt spelschemat som ser mest annorlunda ut. I dagens SHL-tabell har lagen som spelat flest matcher – Frölunda och Växjö – spelat hela 32 matcher, samtidigt som laget som spelat minst – Brynäs – bara spelat 24 matcher.

201217 Malmö Redhawks Emil Sylvegård deppar under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Malmö Redhawks den 17 december 2020 i Ängelholm. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Anledningen till det stora glappet är att Brynäs under vintern drabbades av ett stort utbrott av coronaviruset, och således inte kunde spela matcher på närmare en månad. Nu riskerar samma sak att hända Malmö Redhawks, som har flera positiva coronafall inom truppen.

”Världen står i brand”

Verksamheten är pausad för tillfället, för att få kontroll på smittspridningen inom laget, och samtidigt så riktar sportchefen Patrik Sylvegård stor kritik kring att ligan fortgår överhuvudtaget.

– Ibland ifrågasätter man vad man håller på med. Hela världens står i brand och folk dör och vi ska kriga för hålla igång hockeyn?, säger han till SVT.

201027 Malmö Redhawks VD och Sportchef Patrik Sylvegård innan ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och Skellefteå den 27 oktober 2020 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Regionen Skåne har för tillfället omfattande smittspridning, och trots att Redhawks-spelarna inte har några allvarliga symptom så menar Sylvegård att läget är allvarligt.

– Vi försöker göra det bästa av situationen samtidigt som vi har respekt för sjukdomen. Tittar vi i Skåne är det 700-800 personer som ligger inne just nu. Vi har vänner och sponsorer som har varit riktigt dåliga och gått bort så det gäller att vi försöker sköta allting bra, säger han, och fortsätter:

– Men det är så här den här säsongen ser ut. Jag var tydlig ganska tidigt om att man skulle tagit andra beslut, att man skulle ha stängt serien. Men nu är det som det är. Vi har ett tv-avtal och det finns upp- och nedflyttning vilket gör att den är säsongen blir väldigt extrem.

LÄS MER: Tjänar 60(!) miljoner per år – nu kan svenske NHL-stjärnan petas helt från truppen: ”Han måste göra bättre ifrån sig”

Få våra nyhetsbrev!