Profilen Niklas Sundströms svar – efter nära vännen Foppas störtsköna hån: ”Gick mest runt och hakade…”

Som vuxna bildade de en makalös kedja ihop och skördade enorma framgångar.
Men som barn var Peter Forsberg inte lika imponerad av Niklas Sundström.
– Det Peter säger stämmer bra, och det har jag ju fått höra i efterhand, säger Sundström i podcasten ”Släpp Sargen”.

Niklas Sundström fick sitt stora genombrott i ishockeyns värld under början av 90-talet, och framför allt under JVM 1992/1993, då han var en del av den kedja som fortfarande nämns som den bästa i turneringens historia. Tillsammans med Peter Forsberg och Markus Näslund så vräkte han in poäng, och siffrorna som Örnsköldsviks-trion samlade på sig räcker än i dag till flera, enligt många, oslagbara rekord.

 Foppas hån

Sundström hade därefter en succéartad karriär i NHL, där han tillhörde New York Rangers, San Jose Sharks och Montreal Canadiens, men är även starkt ihågkommen för sina många år i Modo. Även där spelade Sundström med Peter Forsberg, men faktum är att de var kompisar långt innan succén i Modo, Juniorkronorna och Tre Kronor.

051006 Ishockey, NHL, New York Rangers – Montreal Canadiens: Niklas Sundström. © Bildbyrån – 28238 – Andreas Hillergren

I podcasten ”Släpp Sargen”, med Niclas Norlindh och Robin Figren, så blir Sundström påmind om ett mindre smickrande citat som Foppa, självklart med glimten i ögat, sagt om Sundström en gång.

”Som ung var Niklas väldigt slö, hade aldrig på sig skridskor, och gick mest runt och hakade”, ska Foppa ha sagt.

”Därför de blev så bra”

I podcasten ger Niklas Sundström sin förklaring till uttalandet.

– Vi växte upp i Domsjö, både jag och Peter, och även Andreas  Salomonsson, och bodde ganska nära varandra. Och vid skolan där fanns det en gammal klassisk uterink där vi hängde mycket på vintern. Ganska ofta så hade inte jag skidskorna på mig, utan jag körde med ara dojorna i stället, och alla andra körde med skridskor. Jag fick springa med och… ja, kanske hakade jag lite mycket, säger han.

Peter Forsberg, Modo
190427 Peter Forsberg poserar för ett porträtt under Olympiatravet den 27 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Sundström menar alltså att det Foppa säger är helt korrekt – och att det sedan gav honom fördelar senare under karriären.

– Det var väl därför mina hakningar blev så bra sen, men jag veta inte varför det blev så, om jag bara tyckte att det var skönt med dojorna. Men det stämmer bra, och det har jag ju fått höra i efterhand, säger han.

LÄS MER: Niklas Sundströms svar – efter sanslösa hyllningen från självaste Wayne Gretzky(!): ”Hör att han kan hockey”

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få våra nyhetsbrev!