Niklas Sundströms svar – efter sanslösa hyllningen från självaste Wayne Gretzky(!): ”Hör att han kan hockey”

Niklas Sundström hade en otrolig karriär.
Det bevisas inte minst då han hyllats av självaste Wayne Greyzky, som menar att svensken är en av de smartaste han spelat med.
– Han kan ju hockey – det hör man ju!, säger Sundström i podcasten ”Släpp Sargen”.

Niklas Sundström blev en stor profil i Sverige under 90-talet, inte minst med tanke på den enorma framgången i JVM 1992/1993, då han tillsammans med Peter Forsberg och Markus Näslund bildade den kedja som fortfarande anses vara den bästa i turneringens historia. Sundström hade därefter en framgångsrik karriär även i Nordamerika, och spelade i New York Rangers, San Jose Sharks och Montreal Canadiens under de tio åren som han var i NHL.

Enorma karriären

Åren i världens bästa hockeyliga innebar att Sundström hann med att ha en del hyfsade lagkamrater, eller vad sägs om spelare som Mike Richter, Jari Kurri, Alexei Kovalev, Mark Messier, Luc Robitaille, Teemu Selänne, Saku Koivu, Miikka Kiprusoff och Brian Leetch? Och juste, en viss Wayne Gretzky också…

051006 Ishockey, NHL, New York Rangers – Montreal Canadiens: Niklas Sundström. © Bildbyrån – 28238 – Andreas Hillergren

Gretzky och Sundström spelade i samma kedja(!) – tillsammans med Luc Robitaille – under två och ett halvt år i New York Rangers.

– Just då tänkte man inte så mycket på det, man var mest fokuserad på att lira hockey, sager Sundström i podcasten ”Släpp Sargen”, och fortsätter:

– Det var två av världens bästa spelare genom tiderna och att få chansen att vara med där var ju inte så tokigt. Det är väl dock mest i efterhand man fattar hur mäktigt det var – just då var man så uppe i det och allt gick så snabbt, men självklart var det enormt stort att få äran att lira med dem.

Mäktiga hyllningen

Att det var världens bästa hockeyspelare genom tiderna var någonting som var tydligt, menar Sundström.

– En bra, väldigt smart och lugn person. Superproffsig – både på och utanför isen. Han såg spelet ett snäpp innan alla andra – även om han var på slutet av sin karriär. Han styrde och ställde och jag lärde mig mycket. Jag fick ta ett stort ansvar i det defensiva, fick ju ta nästan alla tekningar i defensiv zon – dem var inte han (Gretzky) så intresserad av. Det var roligt!

Wayne Gretzky, New York Rangers
New York Rangers Wayne Gretzky reacts after scoring his third goal for a hat trick during the third period against the Philadelphia Flyers Sunday, May 18, 1997. The Rangers won 5-4 and tied the series 1-1.(AP Photo/Joe Hampshire)

Sundström menar dock att Gretzky skötte sitt ledarskap på rätt sätt, även om Sundström fick ta lite mer ansvar i vissa situationer.

– Det var ingen pekpinne, eller han dirigerade inte så, utan han gillade att spela med mig, tror jag. Det var väl därför man fick spela så länge med honom. Det funkar väl lite så med de stjärnorna att de väljer lite vilka de vill spela med för att vara nöjda och kunna producera. Jag förstod ganska snabbt min roll – stå framför mål emellanåt och trycka in puckarna och att ta lite extra ansvar i det defensiva. Det var en roll jag accepterade och tyckte var skitkul. Det var en dröm – även att få spela i Madison Square Garden och med de där storstjärnorna.

Svaret på Gretzkys ord

Men det är inte bara Sundström som har stor beundran för Gretzky. Kanadensaren har vid flera tillfällen öst beröm över Sundström, och bland annat sagt att svensken är en av de smartaste han spelat med.

– Han kan ju hockey – det hör man ju, haha! Nej, men det är väldigt smickrande att han säger så – och det uppskattar jag väldigt mycket. Att det kommer från honom betyder mycket och det värmer i hjärtat. Jag försöker förklara det för min son…, sager Sundström.

Få våra nyhetsbrev!