Peter Forsbergs oväntade avslöjande om smeknamnet ”Foppa” – erkänner efter alla år: ”Det låter sjukt…”

Peter Forsberg är en av våra största idrottare någonsin.
Och hans smeknamn ett av de mest klassiska.
Men hur blev han egentligen Foppa med hela svenska folket?
– Det låter underligt och sjukt, säger han.

Hockeytyckare och experter i Nordamerika är eniga om vilken enormt skicklig spelare Peter Forsberg faktiskt var. Och samtliga håller med om ett faktum: Hade han varit skadefri genom karriären kan bara fantasin sätta gränser för hur långt han hade kommit. Nu blev det ju en hyfsad karriär ändå för Forsberg, som dominerade fullständigt i Colorado Avalanche, och som vann två Stanley Cup-titlar.

Erkänner efter alla år

Peter Forsberg var även en bjässe i Tre Kronor, och han skördade stora framgångar i både VM och OS. Han är en av bara tre spelare, tillsammans med Slava Fetisov och Igor Larionov, som vunnit samtliga av titlarna två gånger. Tack vare framgången har Forsberg blivit ”Foppa” med hela svenska folket.

Men trots att smeknamnet är så oerhört förknippat med honom så är ursprunget till ”Foppa” något oklart. Han har tidigare sagt att det kan ha att göra med Fig Sundsvalls-legendaren Leif Forsberg. Men han är inte säker.

– Ärligt talat har jag ingen aning om hur och när jag fick mitt smeknamn. Det var ingen av mina kompisar som kallade mig för ”Foppa” när jag växte upp, säger han till Expressen.

“Låter sjukt…”

Forsberg säger dock att det kan ha att göra med en gammal kamrat från ungdomen.

– Vi hade en kille från Sundsvall som hette Mattias Forsberg inneboende hos oss i Domsjö ett år. Han hade spelat TV-pucken och sedan kommit in på Hockeygymnasiet i Övik. Han kallades för ”Foppa”. Så kanske kom det därifrån, säger han, och fortsätter:

– Det låter underligt och sjukt, eller hur?

180214 Peter Forsberg in the Eurosport Studio after the Women’s Ice Hockey Preliminary Round match between Sweden and Switzerland during day five of the 2018 Winter Olympics on February 14, 2018 in Pyeongchang. Photo: Carl Sandin / BILDBYRÅN

Peter Forsberg menar att media varit en stor faktor till att ”Foppa” satt sig så bra.

– Annars tror jag att det är media som gett mig smeknamnet. Det måste ha varit någon tidning som började kalla mig för ”Foppa” för när jag kom upp i Modos A-lag hade jag fått smeknamnet. Någon annan förklaring har jag inte.

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev