Peter Forsbergs öppenhjärtiga bekännelse om Mats Sundin och Börje Salming berör alla hockeyälskare: ”Var precis som jag”

Att väljas in i Hall of Fame var en stor ära för Peter Forsberg.
Före ”Foppa” var det bara två svenskar som hade fått samma ära.
– Hall of Fame är något som är otroligt svårt att komma med i, säger Forsberg till Hockeysverige.

Peter Forsberg var en otrolig hockeyspelare med en fin karriär. Dessvärre präglades den en hel del av skadebekymmer, men ”Foppa” hann ändå med tolv säsonger i NHL.

Foppas avslutning

Skadeproblemen var – inte helt oväntat – som värst mot slutet av Forsbergs karriär. Efter flera försök till comebacks efter en längre kamp med en fotskada gav han upp. Det var inte sättet som Peter ville avsluta sin hockeykarriär, men det fanns inte mycket till val.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter "Foppa" Forsberg, Börje Salming, Mats "Sudden" Sundin, hockey, Hall of Fame
230211 Tre kronor legends Peter Forsberg intervjuas inför ishockeymatchen mellan Tre Kronor Legends och Toronto Maple Leafs Alumni den 11 februari 2023 i Gävle. Foto: Emma Wallskog / BILDBYRÅN / COP 320 / EW0160

Sista matchen spelade Foppa med Colorado Avalanche säsongen 2010/11.
– Hade jag inte gjort alla försöken kanske jag hade tänkt att jag borde ha gjort dem. På något vis känner jag en ro att jag verkligen försökte allting, men det gick inte att få ordning på foten.
– Det gick inte bra vilket är lite tragiskt, men jag känner att jag idag inte behöver bry mig eftersom det ändå inte gick att göra någonting åt det. Det funkade bara inte och då vet jag det i alla fall. Hade jag däremot vetat 2004 att det inte skulle gå att ordna hade jag lagt av, men jag försökte ändå få ordning på allt så länge det gick, sa Forsberg i en intervju med Hockeysverige i samband med att han fyllde 50 tidigare i år.

Salming & Sundin

Som plåster på såren valdes Peter några år senare in i Hockey Hall of Fame. Innan honom var det bara Mats Sundin och Börje Salming av svenska hockeyspelare som hade valts in.
– Att bli invald i Hall of Fame betyder rätt mycket ändå. När man spelade tänkte jag aldrig på individuella utmärkelser. Det kunde jag i stället fundera på efteråt på något vis. Hall of Fame är något som är otroligt svårt att komma med i. Exempelvis var det bara två svenskar som blivit invalda där tidigare, ”Sudden” och Börje Salming. Det är kanske ett tecken på att man har haft en bra karriär. För mig var det problem sista åren, men när man får en sådan här utmärkelse tänker man i stället på alla bra åren som jag hade innan, säger Foppa till hockeysajten.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Peter "Foppa" Forsberg, Börje Salming, Mats "Sudden" Sundin, hockey, Hall of Fame
130202 Ishockey, Tre Kronor Legends – IK Waxholm: Peter Forsberg, Börje Salming och Mats Sundin tillsammans i omklädningsrummet efter matchen. © Bildbyrån – 86380 – Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN

50-åringen tog också tillfället i akt att hylla de två storheterna före honom.
– Jag hade turen att få spela med Mats bra många år och vi vann både VM, 1992 och 1998, och OS 2006 tillsammans. Det var fantastiskt roligt att få spela med Mats eftersom han brann för hockeyn precis som jag. Det kändes att man var på turneringarna för att vinna ett VM eller OS-guld när Mats var med. Han var dessutom en bra ledare och en fantastisk hockeyspelare.

– Börje Salming fick jag spela någon match mot när han spelade i AIK och jag i Modo. Annars såg man inte så mycket av honom när han spelade eftersom det inte fanns så mycket rörliga bilder från NHL vid den tiden. Men, som sagt var, jag fick spela mot honom. Vilket hjärta! Helt fantastisk. Han var 41 år gammal då, men han slängde sig, slashade, crosscheckade och kämpade. Det spelade ingen roll att han spelat 17 säsonger i NHL, hans slängde sig ändå och täckte skott med huvudet. Jag kan bara tänka mig hur älskad han var i Toronto med den aggressiva spelstilen.

Vilka ikoner! Dela artikeln och skriv din hyllning till våra hockeylegendarer!

LÄS MER: Peter Forsbergs hjärtevärmande gest för att hjälpa barn och ungdomar förtjänar alla hyllningar: ”Klart man blir berörd”

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev