Peter Forsbergs helsköna svar efter finska jätteilskan får precis alla att garva rakt ut: ”Nu låter vi Finland…”

Sverige avgjorde rysaren mot Finland i powerplay.
Då hade Peter Forsberg skönast möjliga svar på tal mot den finska domarilskan.

– Det är solklart!, utbrast plötsligt Foppa.

Sverige var jättefavoriter i kvartsfinalen i hockey-VM mot Finland. Sverige hade vunnit samtliga gruppspelsmatcher och vunnit sin grupp klart, samtidigt som Finland var nära ett historiskt fiasko och missat slutspel för första gången på nästan 30 år.

Stora dramat

Men när matchen väl drog igång skiljde det inte mycket mellan lagen. Finland, som kritiserats för att spela en tråkig och defensiv hockey, gjorde allt för att hålla Tre Kronor borta från målprotokollet, och i mål storspelade Emil Larmi, till vardags i SHL och Växjö Lakers.

Men med bara några minuter kvar av matchen gjorde Rasmus Dahlin 1-0, men Finland satte sedan in en tokforcering som gav resultat. Matchen slutade 1-1, men i förlängningen drog Konto Helenius på sig en hakningsutvisning på Adrian Kempe, och i det efterföljande numerära överläget styrde Joel Eriksson-Ek in avgörandet. Men efteråt var Finland rasande över domslutet.

– Vi kollade på videon. Klubban slog honom aldrig på handsken, det var felaktigt, säger förbundskapten Jukka Jalonen.

Foppas helsköna svar

Finland menade att Helenius lyfte på Kempes klubba när han bröt sig in mot mål, vilket är tillåtet. Domarna menade dock på hakning, och det blev avgörande. Jalonen vädjade till och med till en domarkontrollant efter matchen.

– Han trodde det var ett misstag från vår spelare men det var det inte. Men han kan inte erkänna att det var ett misstag. Vi frågade om han kunde erkänna att det var ett misstag, det hade räckt för oss för vi kan inte ändra på resultatet…, säger Jalonen.

240425 Peter Forsberg under en pressträff med Viaplay inför Ishockey-VM den 25 april 2024 i Stockholm . Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

En som inte hade mycket åt Finlands kritik var dock Peter Forsberg. Den förre superstjärnan är expert för Viaplay under årets VM-turnering, och när studion direkt efter matchen diskuterade huruvida utvisningen var rätt – vilket experten Erik Granqvist inte tyckte – så bröt Forsberg plötsligt in i diskussionen.

– Jag tycker inte vi ska diskutera det här! Det är en klar utvisning. Solklart! Vi gjorde mål, låt nu Finland diskutera det här, utbrast Forsberg, vilket ledde till stora skratt i studion.

– Man har varit på fel sida förut, så nu är det skönt att vi fick domarna med oss.

När Forsberg sedan fick frågan från Niklas Jihde om han någonsin varit arg på en domare någongång, svarade Foppa, känd för sitt temperament som spelare, med glimten i ögat:

– Nej, nej. Absolut inte. 

Tack för att du prenumererar!
Något gick fel. Vänligen försök igen senare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev