Per-Erik Eklund om ögonblicket när han tystade en hel arena – med karriärens sjukaste mål

Per-Erik Eklund var kung i Philadelphia under sina år i NHL.
Och i semifinalserien mot Montreal 1987 tog han sin status till nästa nivå.
För Sportbibeln berättar han om ett av de absolut mäktigaste ögonblicken – när han på fågelmaner flög fram och tystade en hel arena.

Per-Erik Eklunds stora genombrott i AIK, där han tog laget till SM-guld, var början på något stort. I NHL skulle han komma att sätta ett minst sagt stot avtryck.

Nära Stanley Cup

Totalt blev det 501 poäng på 660 matcher för den svenske profilen i världens bästa hockeyliga. Och xx var han ytterst nära att få lyfta självaste Lord Stanley.

Efter en stenhård, och i dag klassisk, finalserie förlorade Philadelphia den sjunge avgörande matchen. Men det var i semifinalen Per-Erik Eklund skulle sätta sitt kanske allra största avtryck.

Philadelphia vann där mot Montreal med 4-2 i matcher och på bortaplan skulle Per-Erik Eklund trivas som fisken i vattnet.

Stod för drömmål

Flyers vann match tre och fyra i Montreal Forum och Eklund stod för ett hattrick i den ena matchen och tre poäng, varav två mål, i den andra.

Ett av målen skulle komma att bli en rejäl klassiker där han tillsammans med kedjekamraterna Brian Propp och Rick Tocchet lekte hockey.

Eklund fick pucken vid blålinjen, tryckte sig förbi backarna och tystade hela arenan. Han minns själv tillbaka:
– Det var ju naturligtvis bra tryck och mål. De hade bra backar i Petr Svoboda och Larry Robinson. Jag kom perfekt och fick den där luckan i mitten med bra fart. Jag brukar säga att när man gör lite speciella mål så sker det bara. De är svåra att förklara, säger Eklund till Sportbibeln.

Inte nog med att Eklund gjorde ett hattrick i den första av två raka bortamöten mot Montreal.

”Det var extra speciellt..”

Bara två dagar senare skulle han alltså återvända till samma arena med sitt Flyers och på nytt stå för en makalös insats.

Hockeylegendaren minns själv väl hur stort det var.
– Det var speciellt att få göra det mot ett sånt traditionellt lag, arena och stad. Extra speciellt att få göra de två matcherna där och vinna och göra så mycket poäng. Det var extra laddat runt matcherna med all press, säger Eklund till Sportbibeln.

Per-Erik Eklund fick aldrig vinna Stanley Cup med sitt Philadelphia, men efter sina år i organisationen klassas han som en riktig kultspelare.

Efter karriären började han jobba som NHL-scout där han i dag är verksam inom Edmonton Oilers organisation.

Under tre säsonger arbetade han i just Montreal. Räkna med att de säkerligen kom ihåg det här helgalna målet i semifinalserien 1987.

Dela för att hylla Per-Erik Eklund!

LÄS MER: När Per-Erik Eklund fick tidernas mest otacksamma jobb: ”Det var riktigt tufft”

Per-Erik Eklunds mäktiga drömfemma är en våt dröm för alla hockeyälskare