Per-Erik Eklunds mäktiga drömfemma är en våt dröm för alla hockeyälskare

Per-Erik Eklund blev en stor profil i Philadelphia och i svensk hockey.
För Sportbibeln tar kultliraren ut sin drömfemma, som bjuder på en mäktig forwardstrio.
– Det var killar som ville vinna hela tiden, säger Eklund till Sportbibeln.

Per-Erik Eklund stod för flera starka säsonger innan han till slut anslöt sig till Philadelphia Flyers 1985. Laget draftade svensken i den åttonde rundan 1983 och det skulle visa sig bli ett rejält kap.

Kultspelare i Philadelphia

Eklund spenderade nio säsonger i klubben och blev en riktig kultspelare i organisationen Totalt blev det 646 matcher och 495 poäng innan han avslutade NHL-karriären med Dallas Stars 1994.

Foto: Bildbyrån

Under sin andra säsong i Philadelphia, säsongen 1986/1987, skulle Eklund presentera sig på den stora scenen på allvar. Laget gick hela vägen till final mot Edmonton där man föll i den sjunde avgörande matchen.

Svensken stod för flera läckra dragningar och mål under slutspelet, ett slutspel som kanske allra bäst visar på svenskens storhet i den klassiska organisationen

Eklunds drömfemma

Per-Erik Eklund avslutade karriären 1999 i Leksand och var med och vann bland annat VM-guld,, OS-brons, SM-guld och två VM-silver i karriären. Under sina många aktiva år i både Sverige och Nordamerika spelade han med några riktiga höjdare.

Och för Sportbibeln tar den svenske Philadelphia-ikonen ut sin drömfemma.

Foto: Bildbyrån

 

Femman domineras av Philadelphia-spelare och i mål ställer han Ron Hextall. På backsidan tar Mark Howe plats, men på den andra sidan återfinns den enda svensken.

”Lidas” enda svensk

Eklund gjord en VM-turnering med Nicklas Lidström i början av 90-talet, strax innan backen åkte över till Detroit. Redan då insåg Eklund att någonting speciellt var på gång.
– Det syntes på honom redan då att han skulle bli en bra hockeyspelare men hur bra var svårt att avgöra. Han hade de egenskaperna som en bra hockeyspelare skulle ha, säger Eklund till Sportbibeln.

Offensiven är likt det defensiva dominerad, denna gången fullt ut, av Flyers-spelare. Eklund väljer att sätta Brian Propp och Rick Tocchet på varsin kant, men på centerpositionen tar en rejäl superstjärna plats.

Eric Lindros. Foto: Bildbyrån

Eric Lindros, som senare skulle komma att bilda ”Legion of Doom” med Mikael Renberg och John LeClair, var en spelare som Eklund fick chansen att spela med under två säsonger.

Redan då var den kanadensiske bjässen speciell, någonting Eklund fick se på nära håll
– Lindros gjorde jag två år med så det blev lite kortare tid med honom, men det var en lite annorlunda spelare. Han var både fysik och teknisk, han hade lite av allting, säger Eklund till Sportbibeln.

”Killar som ville vinna”

Per-Erik Eklund jobbar i dag som scout åt Edmonton Oilers. När han själv summerar sin drömfemma konstaterar han att det är en femma som kanske inte är den mest stjärnspäckade genom alla tider.

Per Erik Eklund. Foto: Bildbyrån

Men någonting som den har, vilket många hockeyspelare ofta pratar om, var en vilja att vinna till varje pris.
– Förs och främst var allihopa väldigt bra hockeyspelare. Sen var de bra killar som ville vinna hela tiden och bra lagspelare också, säger Eklund till Sportbibeln.

På frågan hur de skulle klarat sig i dagens hockey säger han:
– De hade väl stått sig hyfsat, alla var väl rätt okej hockeyspelare. Det gällde att kunna åka skridskor så de hade nog alla klarat sig bra i dag

Per-Erik Eklunds drömfemma

Målvakt: Ron Hextall
Backpar: Mark Howe, Lidström
Forwards: Brian Propp, Eric Lindros, Rick Tocchet

Dela för att hylla kultspelaren Per-Erik Eklund!

LÄS MER: Här tar Håkan Loob ut de 6 bästa han spelat med

Tomas Jonssons sanslösa drömfemma – där Messier och Kurri inte platsar