Tomas Jonssons sanslösa drömfemma – där Messier och Kurri inte platsar

Tomas Jonsson är en av Sveriges mest meriterade hockeyspelare genom tiderna. Här tar den dubble Stanley Cup-mästaren ut de sex bästa spelarna han har spelat med i klubblag.

Få svenska spelare kan stoltsera med en sådan imponerande meritlista som Tomas Jonsson, 56. Han har SM-guld, VM-guld, OS-guld samt två Stanley Cup-ringar i sitt prisskåp.

Han spelade i New York Islanders mellan 1981 och 1989 och på dessa åtta säsonger blev klubben alltså mästare två gånger. Sedan avslutade han sin NHL-sejour med några månader i Edmonton Oilers.

När Sportbibeln ber Jonsson att ta ut en drömfemma med spelare han har spelat tillsammans med i klubblag väljer han bort Oilers-spelare som Jari Kurri, Glen Anderson och Mark Messier.
– Det är svårt att gå ifrån de här killarna i Islanders. Det är inga duvungar. Det här är en riktigt, riktigt bra femma, säger Jonsson, som gärna hade tagit med både Börje Salming och Pekka Lindmark, men eftersom det här är en femma med spelare från klubblagssammanhang får svenskduon nöja sig med ett hedersomnämnande.

LÄS MER: Här hamnar NHL-busen i vilt slagsmål – med en 15-åring.

Här är Tomas Jonssons drömfemma:

Målvakt: Billy Smith, Islanders

Backar: Denis Potvin, Islanders, Stefan Persson, Islanders

Forwards: Mike Bossy, Islanders, Bryan Trottier, Islanders, Clark Gillies, Islanders