När Per-Erik Eklund fick tidernas mest otacksamma jobb: ”Det var riktigt tufft”

Per-Erik Eklund var en offensiv kraft av rang i Philadelphia.
Men under några matcher i grundserien skulle han få ett av de mest otacksamma uppdragen, att punktmarkera Wayne Gretzky.
– Vi fick aldrig lämna en meter åt honom, säger Eklund till Sportbibeln.

Under många år var Per-Erik Eklund en stor stjärna i Philadelphia Flyers. Totalt blev det nio säsonger i organisationen och så när en Stanley Cup.

Nära Stanley Cup

Säsongen 1986/1987 gick laget hela vägen till Stanley Cup-final efter att ha slagit ut Montreal i semifinalen efter en riktig nagelbitare.

Foto: Bildbyrån

I finalen ställdes Eklund och Philadelphia mot ett stjärntätt Edmonton Oilers med Wayne Gretzky i spetsen.

Serien gick till en sjunde avgörande match där ”Philly” till slut fick se sig besegrade. Men det var inte den sista gången som Eklund skulle ställas mot ”The Great One”.

Punktmarkerade Gretzky

Några år senare, när Gretzky blivit trejdad till Los Angeles Kings, ställdes Eklund mot stjärnan igen. Men den gången skulle han få en alldeles speciell uppgift.

Foto: Bildbyrån

Punktmarkera Wayne Gretzky.
– Det var några matcher i seriespelet där jag punktmarkerade honom. Man får tänka lite hur han tänker hur han ser på spelet och han såg det på samma sätt som jag så jag klarade det bra. Sen var jag i grund och botten en bättre skridskoåkare än vad han var, berättar Eklund för Sportbibeln och fortsätter:
– Det var riktigt tufft, vi fick aldrig lämna en meter åt honom. Han var hela tiden steget före om du inte var där.

”De andra var grisiga”

Under sin aktiva karriär fick Gretzky göra i princip vad han ville på isen. Vid sin sida hade han bland annat Marty McSorley och Dave Semenko, två spelare som i princip agerade livvakt åt Gretzky. Om någon rörde superstjärnan fick man betala ett pris.

Per-Erik Eklund var aldrig någon fighter utan livnärde sig på sin otroliga talang och skridskoåkning. Med det sagt menar han att Gretzky nog njöt när en i den meningen ”duktig” hockeyspelare skulle försöka stoppa honom.

Foto: Bildbyrån

Om Gretzky gjorde något mål kommer han inte ihåg.
– Jag var väl kanske en av de roligare som han blev punktmarkerad av. De andra var ofta grisiga men jag var inte den typen. Jag försökte spela rätt mot honom. Det var bara roligt att få den rollen och känna på den mot världens bästa spelare, säger Per-Erik Eklund till Sportbibeln.

Dela för att hylla hockeylegendaren Per-Erik Eklund!

LÄS MER: Här tar Håkan Loob ut de 6 bästa han spelat med

Per-Erik Eklunds mäktiga drömfemma är en våt dröm för alla hockeyälskare